Italie stuurt Albanezen terug naar hun land

ROME, 17 JUNI. Italie is zaterdagnacht begonnen met het terugsturen van de Albanese vluchtelingen die vorige week waren aangekomen.

Gisteravond zijn twee schepen met ongeveer vijfhonderd vluchtelingen in de Albanese havenstad Durres gearriveerd. Vandaag zouden twee veerboten met ongeveer 250 vluchtelingen vertrekken uit Triest en Venetie. Hoewel de Italiaanse regering duidelijk heeft gemaakt dat er geen nieuwe Albanezen zullen worden opgenomen blijven er vluchtelingen koen. Een Italiaans marineschip heeft gisteren 129 Albanezen die waren opgepikt van vlotten naar Brindisi gebracht. In de wateren voor Brindisi en Otranto is nog een dertigtal andere vlotten gesignaleerd. Vrijdagochtend was besloten dat de 'nieuwe' Albanese vluchtelingen zouden worden teruggestuurd, maar het heeft enige tijd gekost voordat daarvoor boten beschikbaar waren. Zaterdagavond werden de ongeveer 400 Albanezen die door drie Griekse veerbotn waren opgepikt en naar de haven van Ancona waren gebracht, onder politie-begeleiding aan boord van de veerboot Sansovino gebracht. Pas toen het schip rond middernacht het anker had gelicht werd duidelijk gemaakt dat de vluchtelingen zouden moeten terugkeren. De situatie in de haven van Ancona is nu weer normaal. De spanningen waren daar hoog opgelopen.

Honderden toeristen en vrachtwagenchauffeurs zijn er een paar dagen gestrand, in zeer warm weer, omdat de veerdienstn tussen Ancona en Griekenland volledig stil waren komen te liggen. Behalve uit Ancona is zaterdagnacht vanuit Ravenna de veerboot Buona Speranza (Goede Hoop) naar Durres vertrokken, met ruim honderd Albanezen aan boord. In telefonisch contact met de staatszender Rai hebben de kapiteins van de twee schepen gezegd dat de bootvluchtelingen gelaten hebben gereageerd op het feit dat zij werden teruggestuurd. Volgens de Italiaanse minister van buitenlandse zaken, Gianni De Michelis, die vorige week donderdag een bezoek heeft gebracht aan Tirana, heeft de nieuwe regering in Albanie gegarandeerd dat tegen vluchtelingen die worden teruggestuurd geen sancties worden genomen.

Onder de vluchtelingen in Ancona was ook een aantal Albanezen in militaire uniformen. Morgen zou premier Andreotti met de presidenten van de Italiaanse regio's overleggen over de opvang van de 24.000 Albanezen die in maart zijn gekomen. Het plan van de regering om dezen over heel het land t verspreiden is vertraagd door tegenwerking van de regio's.