Fondsen Parretti en Fiorini uit de notering

AMSTERDAM, 17 JUNI. De officiele beursnotering van Melia International, Bobel en Chamotte Unie - de drie Amsterdamse beursfondsen die deel uitmaken van de zakelijke netwerken van de Italiaanse zakenlieden Giancarlo Parretti en Florio Fiorini - wordt met ingang van morgen geschorst.

De strafmaatregel die vanochtend bekend werd gemaakt, volgt nadat de drie fondsen niet in staat bleken een goedgekeurde jaarrekening over 1990 te presenteren. Daarnaast werd niet voldaan een aantal eisen die de beurs had gesteld. In afwachting van de schorsing is de handel in de fondsen vandaag opgeschort. Melia, Bobel en Chamotte staan vanaf morgen voor onbepaaltijd in de rubriek “niet officieel genoteerd”, het strafbankje van de beurs. Melia International, de houdstermaatschappij van Parretti en Fiorini van de in problemen verkerende Amerikaanse filmstudio MGM-Pathe, bleek geen opheldering te kunnen verschaffen over de financiele positie waarin het fonds zich bevindt, zo blijkt uit mededelingen van de beurs. Bovendien vraagt Melia uitstel van het publiceren van de jaarrekening over 1990. De filmstudio MGM-Pathe, die ondermeer de Nederlandse Cannbioscopen beheert, kan zich uitsluitend nog op de been houden met behulp van omvangrijke steun van Credit Lyonnais Bank Nederland (CLBN). Volgens gegevens van de Amerikaanse beurscommissie SEC had de bank begin vorige maand in totaal 1,4 miljard gulden aan leningen bij de studio en zijn houdstermaatschappijen uit staan. Een woordvoerder van Melia had als enig commentaar op de maatregel dat zijn bedrijf “voor eind juli” het jaarverslag over 1990 zal pre)senteren. Pag. 12: Bobel voor tweede maal naar het strafbankje Voor Bobel, de beleggingsmaatschappij die onder controle staat van de Zwitserse houdstermaatschappij Sasea van Fiorini, is het de tweede maal dat het fonds naar het strafbankje verwezen wordt. Eind 1989 verloor het zijn officiele notering, nadat het fonds en de begeleidende bank (CLBN) niet in staat bleken de beleggers tijdig te informeren over de ambitieuze plannen Bobel om te vormen tot een groot Europees bioscopenconcern. Eind vorig jaar kwam het fonds weer terug in de officele notering. Bobel publiceerde toen een nieuwe “investeringsstrategie”, waar tot op heden geen uitvoering aan is gegeven. Het fonds leende daarentegen praktisch zijn volledige vermogen (eind 1990 172 miljoen gulden) uit aan zustermaatschappij Sasea Financiere. De beurs heeft Bobel nu weer uit de notering geschrapt, nadat accountant KPMG zich geen oordeel konellen over de jaarrekening 1990 en er dus uitstel voor de cijfers aangevraagd moest worden. Bovendien zijn er volgens de beurs tegen de afspraken in geen nadere mededelingen gedaan over de investeringsstrategie. De Vereniging van effectenbezitters onderzoekt naar aanleiding van het beleid bij Bobel de mogelijkheid van het aanvragen van een bedrijfsenquete bij het Gerechtshof. Chamotte Unie, tot eind vorige maand een meerderheidsdeelneming van Sasea, kondigde in april aan zich te willen omvormen van een houdstermaatschappij in verzekeringsbelangen tot een onroerend goed fonds. Daarbij zou Chamotte door vergroten van het maatschappelijk kapitaal tot 2,5 miljard gulden tot de grootste beursfondsen in Amsterdam worden omgevormd. De beurs maakt nu bezwaar dat Chamotte niet in staat is gebleken een jaarrekening over 1990 te presenteren. Bovendien heeft CLBN, de bank die als beurslid betrokken is bij de omvorming van Chamotte, zich volgens debeurs niet onvoorwaardelijk garant gesteld voor de plannen. Een dergelijke garantie, waarbij de bank in staat voor de betrouwbaarheid van de gepresenteerde gegevens, is een vereiste van de beurs. CLBN onthoudt zich desgevraagd van commentaar. In een eerste reactie van Chamotte stelt woordvoerder P. Meerloo dat de bank zich wel garant heeft gesteld voor de plannen van zijn onderneming. De bank zou hierover vorige week woensdag een brief hebben gestuurd. “Als ik die brief lees dan committeert de bank zich wel degelijk”, aldus Meerlo. De beursmaatregel is volgens Meerlo dan ook “onterecht” wat Chamotte betreft. Ook Bobel zou volgens Meerlo niet geschorst mogen worden. “Wij hebben aangekondigd dat we pas in de loop van dit jaar met de uitvoering van onze investeringsstrategie zouden beginnen”, aldus Meerloo. Een toelichtende verklaring ontbreekt bij de jaarrekening, omdat de accountant nog niet zijn goedkeuring heeft verstrekt, aldus de woordvoerderP)De aktie van de beurs tegen de drie fondsen houdt verband met de recente verwikkelingen rond de filmactiviteiten van het duo Parretti en Fiorini, dat in het verleden herhaaldelijk betrokken is geweest bij politiek-financiele schandalen. De SEC publiceerde begin vorige maand gegevens waaruit blijkt dat hun Amerikaanse filmstudio MGM-Pathe zwaar in de financiele problemen zit. Bovendien bleek dat Credit Lyonnais Bank Nederland de filmstudio praktisch gezien heeft overgenomen en onder druk van de problemen een begin maakt met het uitverkopen van de Nederlandse en Britse bioscopen die deel uitmaken van MGM-Pathe. Over de betrokkenheid van CLBN bij de filmactiviteiten van het Italiaanse duo ontstond enige onduidelijkheid bij beleggers, nadat de bank begin deze maand op verzoek van de beurs een toelichting gaf. Hoewel de beurs de toelichting accepteerde, is de gang van zaken nog in onderzoek bij de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE). Volgens de STE is zij nog in gesprek met de beurs over de toelichting van de bank.