Fignon al rijp voor rusthuis

De progressie van de 31-jarige Franco Chioccioli in de Ronde van Italie krijgt waarschijnlijk geen vervolg in de Ronde van Frankrijk. Sponsor Del Tongo heeft er geen behoefte aan zijn renners in de Tour in de etalage te zetten. De afmelding van de Italianen komt de Nederlandse ploegen TVM en Panasonice op een 'wild card' van de Tour-directie wachten, goed uit. Van de zes invitaties die worden vergeven, komen naast de twee Nederlandse formaties nog Castorama (Fignon), Tonton Tapis (Roche), Amaya (Cubino en Parra), Postobon (Herrera) en Seur (Pensec) in aanmerking.

Het Spaanse Seur valt vrijwel zeker af. Tenzij de Tour-directie besluit Fignon en de zijnen niet toe te laten. Het zou een opzienbarende zet zijn.

De Fransman heeft nan opgave in de Ronde van Italie al gezegd dat hij vreest niet aan de Tour-start in Lyon te kunnen staan. Hij ondervindt te veel hinder van een hardnekkige blessure aan zijn rechter dijbeen, wil een rustperiode inlassen en een ultieme test in de Ronde van Apulie afleggen alvorens hij een beslissing neemt. Zonder Franse favoriet boet de Tour de France in Frankrijk aanmerkelijk aan publicitaire waarde in, beseft de organisatie. Zonder Fignon heeft het Franse publiek cq pers geeranse favoriet. Vorig jaar werd het Franse leed nadat Fignon al in de vijfde etappe was afgestapt, verzacht door de gele trui van Pensec. Dit jaar moeten de Fransen hun hoop vestigen op Eric Boyer, die een dag de rose trui in de Giro droeg. Want: of Fignon nu wel of niet start, het wordt nooit meer wat met hem. Heeft hij niet vorig jaar gezegd: “Ik wil eens een keer gezond aan de Tour beginnen”? Castorama telt naast Fignon geen enkele aansprekende renner. Maar misschien heef tweevoudige Tour-winnaar (en zijn ploegleider Guimard) zoveel invloed op de ronde-directie dat hij deelname kan afdwingen. Fignon mag dan al sinds zijn noodlottige tijdrit op de slotdag van de Tour in 1989 weinig meer hebben gepresteerd, met zijn erelijst en zijn brutaliteit kan hij nog veel bereiken. Vooral door hem zijn de profrenners niet meer verplicht een pothelm te dragen. Fignon (30) was een groot renner, maar een Tour de France is voor hem niet meer weggelegd. In de Ronde van Italie hing aan ebergwand een spandoek waarop (vertaald): 'Kom op Fignon, de rusthuizen zijn met je.' Wil de Tour-directie een kampioen postuum eren, dan laat zij de Parijzenaar thuis.