Eureka feest bij vijfjarig jubileum; Spektakel langs de Nieuwe Maas

De wind verschuift enkele onderdelen van de replica van het Griekse P, die in piepschuim wordt opgetrokken op een drijvend vlot aan de oever van de Nieuwe Maas in Rotterdam. R. Koornstra, een van de uitvoerend producenten van het 'Eureka Event of Excellence', vraagt per portofoon om hulp. De straffe wind van de afgelopen dagen vraagt voortdurend om aanpassingen van het oorspronkelijke draaiboek.

De organisatorenn deze muziekshow bellen regelmatig met vliegveld Zestienhoven voor actuele informatie over het weer. De opbouw van de installaties die nodig zijn voor het concert, dat de Griekse musicus Vangelis morgenavond vanaf een ponton in de Nieuwe Maas zal geven, wordt op de weerberichten afgestemd. Op het Noordereiland, midden in de rivier, zal het publiek komen te staan. De organisatie heeft er een regiecentrum opgetrokken. Aan de overkant wordt in de rivier het pom voor Vangelis opgebouwd. Vier mariniers zijn dagelijks in touw om de organisatoren en bouwlieden in een gemotoriseerd rubberbootje van de ene oever naar de andere te varen. Bij cafe De Boompjes is een produktiedorp van verplaatsbare cabines gebouwd voor de honderdvijftig a tweehonderd mensen die sinds tien juni dagelijks bij de voorbereidingen betrokken zijn. Er is zelfs een kantine voor hen ingericht. Een voor Nederland ongekende hoeveelheid licht- er- en geluidsapparatuur zal in een decor van 800 bij 300 meter rond de Rotterdamse kade de Boompjes de boodschap van Eureka - 'technologie is belangrijk voor de toekomst' - luister bijzetten. Het spektakel moet Eureka, een samenwerkingsverband van 19 Europese landen en de Europese Commissie op het gebied van technologie, bekender maken bij het grote publiek. Het roulerende voorzitterschap van Eureka is op dit moment in Nederlandse handen, reden waarom de viering van het vijfjarig jubileum in Nederland plaatsvt. Al snel werd besloten voor de locatie aan de Nieuwe Maas. De organisatie wil gebruik maken van de skyline van Rotterdam in de buurt van de Willemsbrug. Het ambitieuze programma, dat zich voornamelijk op het water af zal spelen, omvat een uitbeelding van de negen 'technologievelden' waarop Eureka zich richt. Ter illustratie van verschillende vormen van technologie zullen hoovercrafts, waterkanonnen, stoomlocomotieven en helicopters worden ingezet. Ee')ballet' van twee havenkranen staat eveneens op het programma. Vangelis zal het geheel, staande in de replica van het Parthenon, begeleiden met zijn elektronische klanken. De show, die gratis toegankelijk is, wordt rechtstreeks op de televisie uitgezonden. Het ministerie van economische zaken draagt ruim een miljoen gulden bij aan de kosten, die in totaal op anderhalf a twee miljoen gulden worden geschat. Het ministerie zegde dit geld toe in de hoop dat de show een goede omotie voor Nederland zal zijn. De rest van het bedrag brengt het bedrijfsleven bijeen, deels door havenmaterieel ter beschikking te stellen. Maar de organisatie kan daar niet helemaal op vertrouwen: toen het bergingsbedrijf Smit Tak enkele drijvende bokken, die aan het festival waren toegezegd, elders kon verhuren, werden ze onmiddellijk opgevraagd. “De begroting is met het project meegegroeid”, vertelt M.J.M. van Schie van het door Economische Zaken ingehuurde organisatiebureau Winkelman & Van Hessen. “De show moest wel groot worden opgezet om niet weg te vallen in dit enorme gebied.” Van Schie verzekert dat het niet op voorhand de bedoeling was om allerlei records te breken wat betreft de omvang van het spektakel. Boven het ponton zwiept een enorme lichtinstallatie in de vorm van een (Sigma), de Griekse letter S en het teken van Eureka, aan kabels tussen twee havenkranen heen en weer. Niet alleen de wind gooit roet in het eten, ook de arbeidsinspectie heeft veranderin(gen afgedwongen. Zo stak de inspectie een stokje voor de plannen om Vangelis op een hangend ponton te laten spelen. Te gevaarlijk, oordeelde ze. Het decor zal nu op zo'n manier uitgelicht worden dat het lijkt alsof het podium zweeft. “Net echt”, verzekert Koornstra. Naarmate het concert nadert, zal het telefoonverkeer met de weermannen van Zestienhoven nog wel intensiever worden. Bij de organisatoren leeft de angst dat het massale publiek, waar bij de planning van uit igegaan, wegens de weersomstandigheden weg zal blijven. Een troost: de lasershow zal in nevel en mist alleen maar mooier zijn. De stralen hebben deeltjes nodig om te kunnen weerkaatsen en waterdeeltjes zijn daar uitermate geschikt voor.

    • Marjan Slob