Demonstraties begeleiden Aids-congres in Florence

FLORENCE, 17 JUNI. Enkele duizenden demonstranten hebben gisteren schreeuwend en fluitend de opening begeleid van de zevende internationale conferentie over aids, die deze week in Florence wordt gehouden. Aids-activisten uit verscheidene Westerse landen van Act Up, ARCI GAY en LILA trokken op met demonstranten tegen vivisectie en met betogers voor legalisering van alle drugs, maar strandden voor het Fortezza da Basso op een kordon politie-agenten met de wapenstok of de karabijn in daanslag.

Demonstraties zijn inmiddels gemeengoed geworden bij internationale aids-conferenties. San Francisco spande vorig jaar de kroon, temeer omdat toen dagelijks duizenden betogers van leer trokken tegen het beleid van de VS om HIV-genfecteerden aan de grens tegen te houden. Dat beleid zou dit jaar worden veranderd. Alleen 'open tbc' zou nog een besmettelijke ziekte blijven op grond waarvan mensen de toegang tot de VS kan worden ontze. Nu is echter gebleken dat de restricties in de VS gehandhaafd blijven. Reden voor de Italiaanse minister van volksgezondheid, Francesco De Lorenzo, om bij de opening van de conferentie het Amerikaanse beleid krachtig te veroordelen. Ook mevrouw Vasso Papandreou, EG-commissaris voor volksgezondheid en sociale zaken, vertelde namens de twaalf lidstaten een krachtige oproep aan Washington te hebben gedaan om het restrictie-beleid te herzien. Het doorgaan van de achtste aids-conferentie die volgend jaar in Boston zou den gehouden is daardoor inmiddels onzeker. Nederland heeft zich met een brief van premier Lubbers aan de International Aids Society aangediend als gastland voor een volgende editie van de jaarlijkse internationale aidsconferentie. ln 1995 zouden de rond tienduizend congressisten in Amsterdam moeten neerstrijken. Daarover wordt naar verwachting nog deze week beslist.