Bij WVC verdwijnen 420 volledige arbeidsplaatsen

DEN HAAG, 17 JUNI Bij het ministerie van WVC verdwijnen als gevolg van de voorgenomen vermindering van rijksambtenaren tot 1994 bijna 420 volledige arbeidsplaatsen. Secretaris-generaal H.A. de Boer, de hoogste ambtenaar op WVC, heeft dat eind vorige week in een brief aan het personeel laten weten.

Op het ministerie in Rijk en in de buitendiensten van het departement werken ongeveer 7.600 ambtenaren. Met uitzondering van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiene (RIVM) worden de buitendiensten bij de afslankingsoperatie ontzien. Minister d'Ancona en staatssecretaris Simons hebben begin deze maand ingestemd met een plan van de ambtelijke staf over de manier waarop WVC zijn bijdrage van 33 miljoen gulden aan de 'Grote Efficiency Operatie' moet leveren. Door het aantal rijksambtenaren drastisch te verminde wil het kabinet in 1994 in totaal 660 miljoen gulden besparen. Vrijwel alle ministeries hebben hun afslankingsplannen rond.

Zaterdag worden ze in het kabinet besproken. De centrale directies (financieel-economische zaken, juridische zaken, voorlichting, etc.) van WVC worden voor ruim 10 miljoen gulden aangeslagen en leveren 140 formatieplaatsen in. Het onderdeel Welzijn van het ministerie levert ongeveer 8,1 miljoen gulden en daarmee 97,8 formatieplaatsen in, Volksgezondheid ruim 8,3 miljoen gulden en 98,7 formatieplaat, Cultuur ruim vier miljoen gulden en 49,5 formatieplaatsen en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiene (RIVM) bijna 2,5 miljoen gulden en 32,7 formatieplaatsen.