Wereldrecord 100 meter van Burrell

NEW YORK, 15 JUNI. Ben Johnson, de dopingzondaar raakte dit weekeinde verder uit beeld. Het treffen bij de Amerikaanse kampioenschappen tussen Carl Lewis en zijn trainingspartner Leroy Burrell leverde gisteravond een nieuw wereldrecord op: 9,90. Niet voor Lewis, maar voor Burrel, die vorig jaar al nummer een van de wereld was, maar in de publiciteit nog altijd werd overschaduwd door de zesvoudige Olympische kampioen.

Burrell had in de late namiddag een geweldige start en hield op de streep nog juist iets over ten opzichte van de sterk finishende Lewis, die ondanks een zwakke start op 9,93 uitkwam. Dennis Mitchell werd derde in tien seconden precies.

De windmeter gaf een meewind aan van 1,9 meter per seconde; juist binnen de limiet.

“Ik ben er helemaal beduusd van”, was de eerste reactie van de 24-jarige Burrell, “Wat voel ik me gelukkig”. Burrell, die nooit harder had gelopen dan 9,94 werd door Lewis geprezen als “een groot en een schoon kampioen”. Dat laatste was ongetwijfeld een verwijzing naar Ben Johnson, wiens 9,79 seconden na de zege in Seoul uit de boeken werd geschrapt wegens het gebruik van anabole steroiden.

Lewis en Burrell zijn tot dusverre op de 100 meter negen keer tegen elkaar uitgekomen, waarbij Lewis zesmaal won. De onttroonde wereldrecordhouder was uiterst content met zijn prestatie: “Heel veel mensen hadden Carl Lewis al als oud en versleten afgeschreven. Maar vandaag was ik slechts een goede start van het wereldrecord verwijderd. ”

Recordlijst 100 meter:

9,93 Calvin Smith (VSt) 03.07.1983 Colorado Springs 9,92 Carl Lewis (VSt) 24.09.1988 Seoul 9,90 Leroy Burrell (VSt) 14.06.1991 New York (Reuter)