Twist over ontwikkeling koersen na zomerrust

AMSTERDAM, 15 JUNI. Banken, commissionairs en beurshandelaren zijnhet grondig oneens over de vraag hoe de koersen op de Amsterdamse effectenbeurs zich na de zomerstilte zullen ontwikkelen. De onzekerheid over de economische ontwikkeling in de Verenigde Staten enEuropa is zo groot, dat velen nauwelijks adviezen meer durven te geven over individuele fondsen.

Maar over een ding zijn de marktvorsers het wel eens: de periodevan consolidatie zal zich waarschijnlijk voortzetten tot beginaugustus, wanneer de bedrijfsresultaten over het tweede kwartaal worden gepubliceerd. Tijdens deze zomerstilte zullen de aandelenomzetten laagblijven.

“We gaan een rustige periode tegemoet. De aandelenkoesen zijn eigenlijk te snel omhoog gegaan. Institutionele beleggers hebbenhet gevoel dat ze de boot hebben gemist en durven bij deze hoge koersen niets meer”, meent Ton Gietman van commissionair Van Meer James Capel.

Maar als de koers van een fonds daalt gaan instituten onmiddellijkover tot aankopen. “Daardoor wordt de onderzijde van de markt gestud door een keiharde bodem”, aldus een handelaar. Deze prijshoudende stemming kwam deze week tot uiting in de CBS-stemmingsindex die de week afsloot met een winst van 1,2 punt op 95,9.

Gietman is niet optimistisch over een mogelijke hervatting van de koersrally in augustus. Hij wijst erop dat het herstel van de Amerikaanse economie volgens veel economen gematigd zal zijn.Overheid, banken en consumenten in de VS hebben jarenlang op te grote voet geleeft en proeven daar nu de zure vruchten van.

Anderen wijzen erop dat de Nederlandse aandelenmarkt, maar vierprocent lager dan het hoogste niveau aller tijden, waarschijnlijk niet alseerste beurs zal profiteren van een mogelijke renteverlaging. “Internationale beleggers zullen met hun geld naar Duitslandgaan. De koersen in Frankfurt zijn op het moment twintig procent lager danhet record aller tijden”, aldus Gijs Rijnders van commissionair Suez Kooijman.

Dirk de Jong van commissionair Mulco meent daarentegen dat de aandelenkoersen in augustus weer kunnen stijgen. Hij wijst eropdat de Nederlandse economie zich redelijk ontwikkelt. Zo bleekgisteren uit CBS-cijfers dat de omzet van de industrie in het eerste kwartaalvan 1991 is gestegen met 3,5 procent. “De export naar de VS steltniet zo veel voor. Veel belangrijker zijn de economischeontwikkelingen in Duitsland”, stelt De Jong.

Bovendien zal de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven verbeteren als gevolg van de hogere dollar.

Mulcoacht om die reden sommige conjunctuurgevoelige cyclische fondsen koopwaardig. “DSM staat bij ons hoog op de kooplijst”, aldus De Jong.

Gietman van Van Meer James Capel vindt, gezien de economische onzekerheid, de minder conjunctuurgevoelige defensieve fondsen op het moment meer koopwaardig dan de cyclische. Vooral de uitgevers Elsevier en Wolters Kluwer hebben zijn voorkeur.

Deze week waren weer geruchten te beluisteren dat de Amerikaanse effectenbank Goldman Sachs binnenkort komt met een 'strong buy' voorElsevier.

Goldman Sachs vertegenwoordigt een geweldige hoeveelheid kapitaalen een koopadvies zal de koers van Elsevier sterk opdrijven. Hetbewijs daarvoor werd eerder deze maand geleverd door Unilever, waarvan dekoers spectaculair steeg na een koopadvies van de Amerikaanse effectenbank.

Een andere defensieve favoriet van veel analisten is Otra, waarvande koers de laatste tijd fors stijgt, wat gepaard gaat met forse omzetten. Het technische groothandelsbedrijf, dat vorige week al fors steeg, won woensdag 2,50 gulden, donderdag drie gulden en sloot gisteren vijf gulden hoger op 280 gulden.

Dat is 65 gulden meer daneind januari. De omzet is in het eerste kwartaal met bijna veertien procent gestegen, zo maakte Otra kort geleden bekend. Bovendien is volgens de directie de marge verbeterd. Dat betekent dat de winst van Otra nog meer is toegenomen dan de omzet.

Nedlloyd behoorde deze week tot de grootste winnaars. Na de verkoopvan het minderheidsbelang van veertig procent in Transavia aan de KLM menen veel beleggers dat het concern spoedig zal komen met andere desinvesteringen. De verkoop van Nedlloyd van het restant aandelen in Transavia is onderdeel van eendesinvesteringsprogramma van in totaal 800 miljoen gulden.

Het beursfonds Bobel is niet in staat voor de uitgeschreven aandeelhoudersvergadering van 28 juni aanstaande een door de accountant goedgekeurde jaarrekening te presenteren. Bobel behoort tot het netwerk van de Zwitserse beleggingsmaatschappij Sasea van de omstreden Italiaanse zakenman Florio Fiorini. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) kondigde vorige maand alaan dat zij een bedrijfsenquete willen aanvragen bij het Amsterdamse gerechtshof wegens onbehoorlijk bestuur.

De grootste verliezer deze week was Chamotte Unie, dat uit dezelfdestal komt als Bobel. Het vastgoedfonds, dat eveneens de publikatie van de jaarrekening uitstelt, bracht donderdag naar buiten dat het in 1990een verlies heeft geleden van 58,5 miljoen gulden op een balanstotaal van 1,1 miljard gulden.