ramsj

Albert J. Elen: Missing old master drawings from the Franz Koenigs Collection Paperback, Sdu 1989, van (f) 98,- voor (f) 29,95. Steven Sterk, Servetstraat, Utrecht (030-334973).

Greil Marcus: Lipstick traces; a secret history of the twentieth century Gebonden, Secker & Warburg 1989, van (f) 62,35 voor (f) 24,90. Het Martyrium Amsterdam.

Rene Burri: One world; photographies et collages 1950-1983 Paperback, Benteli 1984, van (f) 124,45 voor (f) 59,50. De Verbeelding, Utrechtsestraat, Amsterdam.

Derek Wilson: The circumnavigators Gebonden, Evans 1989, van (f) 56,40 voor (f) 19,90. Het Martyrium.

Michael Alexander: Delhi & Agra, a travrs' companion Paperback, Atheneum 1987, van (f) 27,60 voor (f) 12,90. Boekenmarkt. Oude Molstraat, Den Haag (070-3658226).

Brian O'Doherty: American masters; the voice and myth Gebonden, Universe Books 1988, van (f) 99,90 voor (f) 34,50. De Verbeelding.

Albert J. Elen: Missing old master drawings from the Franz Koenigs Collection Paperback, Sdu 1989, van (f) 98,- voor (f) 29,95. Steven Sterk, Servetstraat, Utrecht (030-334973).

Onlangs laaide de discussie weer op over de igs Collectie, de meer dan vijfhonderd tekeningen van oude meesters die op 3 december 1940 door museum Boymans werden verkocht aan Nazikunstjager Hans Posse. Leidende vraag in de discussie: was de transactie rechtmatig? Nee, zegt de Nederlandse Staat kort en bondig in deze catalogus, en via allerlei Koninklijke Besluiten - destijds in Londen genomen - worden de eigen aanspraken op de collectie krabijgezet. Een juridisch steekspel voorlopig nog zonder verliezers of winnnaars (ook al omdat de collectie zich nog altijd in duistere Sovjet-archieven bevindt). Verliezer is in elk geval wel de Sdu die deze mooie catalogus in de ramsj gooide vlak voor de discussie begon.

Greil Marcus: Lipstick traces; a secret history of the twentieth century Gebonden, Secker & Warburg 1989, van (f) 62,35 voor (f) 24,90.

Het Martyrium Amsterdam. Een geschiedenis van de rebelse en anarchistische jeugdcultuur en 1900 en 1987, gebaseerd op manifesten, filmscripts, pop- en punksongs, foto's en collages. Een heldenrol is weggelegd voor Johnny Rotten van de Sex Pistols, wiens luidruchtige opening van het nummer 'Anarchy in the U.K.' de aanzet vormde tot Marcus' boek: 'a rolling earthquake of a laugh', gevolgd door geschreeuw en gerochel, en de bijtende intentieverklaring 'I am an antichrist.' Een onderhoudend boek, met een uitgebreide index waarin personen als Hitler, Hobbes en Ho Chi Minh broedjk bij elkaar staan (evenals Liebknecht, Lissitzky en Little Richard).

Rene Burri: One world; photographies et collages 1950-1983 Paperback, Benteli 1984, van (f) 124,45 voor (f) 59,50. De Verbeelding, Utrechtsestraat, Amsterdam.

Een tiental collages en meer dan tweehonderd foto's - de meeste in zwartwit - van de befaamde Zwitserse fotograaf en beeldend kunstenaar Burri. Vanaf de eerste opnamen met zijn nieuwe Rolleiflex tijdens een schoolreisje naar Parijs, tot en met een dreigende Space-shuttle te Cape Canaveral. Opvallend is de veelzijdigheid van het werk: straattaferelen, portretten, stillevens, landschappen, en oorlogsverslaggeving (Vietnam, Libanon, Zesdaagse oorlog).

Derek Wilson: The circumnavigators Gebonden, Evans 1989, van (f) 56,40 voor (f) 19,90. Het Martyrium.

Wilsons verhaal begint op 27 april 1521 als Magalhaes door opstandige eilanders bij de Filippijnen wordt vermoord. Zijn manschappen voltooiden de reis rond de wereld, en zijn daarde eersten uit een lange rij. Enkele namen: Drake, Cook, Carteret, Bougainville, Wallis en Ross. Ook aandacht voor 'circumnavigators' (globetrotters?) uit de huidige tijd, maar dan hebben de ruwe en armlastige zeebonken al lang plaatsgemaakt voor gladde multimiljonairs die met behulp van de modernste jachten gevolg geven aan een 'levenslange uitdaging'.

Michael Alexander: Delhi & Agra, a travrs' companion Paperback, Atheneum 1987, van (f) 27,60 voor (f) 12,90.

Boekenmarkt. Oude Molstraat, Den Haag (070-3658226). Een verzameling boekfragmenten, reisverhalen en brieven (van 1500 tot de Indiase onafhankelijkheid), met als onderwerp de steden Delhi en Agra. Niet alleen beschrijvingen van de talloze paleizen en forten uit het Mogul-tijdperk, maar ook van de historische achtergrond en het dagelijks leven: het gevaar op de wegen (panters, leeuwen, rovers met wurgtouwen), drank- en drugsverslaving, de muiterij van 1857, olifantengevechten enslepende rituelen van koloniale banketten.

Brian O'Doherty: American masters; the voice and myth Gebonden, Universe Books 1988, van (f) 99,90 voor (f) 34,50.

De Verbeelding. Een herdruk van een boek uit de jaren zestig over acht uiteenlopende Amerikaanse kunstenaars, onder wie Hopper, Pollock, De Kooning, Rothko en Davis (en omdat er dan nog maar drie overblijven: Rauschenberg, Wyeth en Cornell). Curieus (maar wel overtuigend verantwoord) is de keuze voor Wyeth, een provinciale fijnschilder van korenvelden en open vensters met wapperende gordijntjes. Beschouwingen, interviews en prachtige foto's van de kunstenaars in hun atelier.