PORTUGAL

Voordelig reizen: Portugal door Karsten zur Nieden en Rolf Werner 240 blz., gell. Allert de Lange 1991, f 29,50 ISBN 90 6133 155 2

In de serie Voordelig reizen - 'reisgidsen voor jonge mensen en allen die zich jong voelen' - verscheen onlangs een reisgids over Portugal, geschreven door de Duitsers Karsten zur Nieden en Rolf Werner. In dezelfde serie verschenen eerder gidsenr de landen Australie, Canada en Marokko en de steden Moskou, Berlijn en Londen. Binnenkort (in juni en het najaar) verschijnen er gidsen over onder andere Zweden en Kenia.

De beide auteurs kennen Portugal als hun broekzak. Dat staat niet alleen op de achterflap, het blijkt ook uit de tekst. Zij bezochten Portugal al toen er nog slechts enige honderdduizenden toeristen per jaar kwamen, en ze bleven het land bezoeken toen er meer toeristen kwamen dan er Portugezen wonen (in 1989 ruim 14 miljoen isten). Hun gids bevat veel praktische informatie (bijvoorbeeld over de huur van een auto, over het optreden van dievenbendes en over medische zorg), achtergrondinformatie en ruim honderdtachtig pagina's tekst over de interessantste streken, dorpen en steden.

Het boek is geheel aangepast voor de Nederlandse lezer. Zo staat onder 'Belangrijke adressen' ook het adres van de Nederlandse ambassade en de tegenwaarde van een girobetaalkaart is vermeld. Soms is alleen het karakter van een zin veranderd. De opmerking 'Hier (in Lagos) komen veel Duitsers!' lijkt in de Nederlandse versie eerder een waarschuwing dan een aanbeveling.

In de praktijk bewijst de reisgids zijn waarde. Dit betekent overigens niet dat de argeloze toerist niet voor verrassingen kan komen te staan. De reiziger die op zondag in Portugal aankomt met niet al te veel geld (omdat - zoals de gids terecht vermeldt - de koers in Portugal aanmerkelijk gunstiger is)mt wel te weten dat in Lissabon twee postkantoren zeven dagen per week vierentwintig uur per dag zijn geopend, maar niet dat op zondag geen girobetaalkaarten worden verzilverd.

De waarde van de gids ligt vooral in de drie routes die de auteurs beschrijven: de 'kleine Portugal-route', de 'grote Portugal-route' en de 'rondreis door onbekend Portugal'. Mijn verblijf was beperkt tot een week, dus koosvoor de kleine Portugal-route. Die voerde me eerst naar Lagos (in het zuiden), vervolgens naar Coimbra (ruim honderd kilometer onder Porto) en uiteindelijk naar Lissabon. De informatie, van de aanwezigheid tot de openstelling van gebouwen, bleek in ieder geval te kloppen (dat de hoogte van de overnachtingskosten afhangt van het humeur van de hotelier, is de auteurs niet kwalijk te nemen). Zelfs de opmerking dat men in Lissabon zich in het verkeer beschaafd gedraagt, is juist: er wordt alleen getoeterd als er ook wordt gereden.

    • Eric Slot