Oppositieleider Algerije haalt uit naar leger

ALGIERS, 15 JUNI. De voorzitter van het Front van Islamitisch Redding (FIS) in Algerije, Abassi Madani, heeft het leger opgeroepen “de steden te verlaten en de omsingeling van moskeeen te staken.”

In de preek bij het vrijdaggebed bij de Kouba-moskee in een van de wijken van Algiers, waarbij 20.000 mensen aanwezig waren, verklaarde Madani dat “wij ons zullen verzetten, als de staatsgreep wordt doorgezet”. Hij noemde de legering van enkele honderden parachutisten en talrijke gevechtswagens in de directe omgeving van de moskee een daad van agressie. “De situatie in het land is gevaarlijk. Vervloekt zijn degenen die de mensen verhinderen tot God te bidden in het huis van God”, zo riep hij uit. “Wij zijn niet bang voor de Verenigde Staten, niet voor Frankrijk, niet voor tanks en niet voor vliegtuigen.”

De soldaten, die geweren met bajonetten bij zich hadden, leken overigens weinig talrijk te midden van de massa gelovigen die na de preek massaal op de grond bleven zitten. Een militaire helikopter vloog enkele malen over de wijk, terwijl het gebed aan de gang was.

Imam Belhadj vroeg de aanwezige militairen op agressieve toon “of er soms een militaire staatsgreep had plaats gehad in het land”. Hij riep hen op “hun officieren niet te gehoorzamen en niet op moslims te schieten”. Hij herinnerde eraan dat een moslim die een andere moslim doodt naar de hel gaat.

Vervolgens prees hij de officieren die zich cooperatief hadden opgesteld “om een bloedbad te voorkomen”.

Ondanks de dreigende taal trad het leger zeer terughoudend op. In de moskee werden oproepen gedaan om zich niet te laten provoceren door de aanwezigheid van de militairen. Madani zei dat men “voor het ogenblik vredelievend diende te zijn”. Hij riep de gelovigen op zic na het gebed rustig te verspreiden.

De militairen hadden eerder alle godsdienstige bijeenkomsten buiten de moskeeen verboden. Ze hadden de imans bevolen om in hun preken geen gewag te maken van het politieke geweld in het land.

Volgens donderdag door de regering bekend gemaakte gegevens zijn bij de ongeregeldheden van de afgelopen tijd drie veiligheidsmensen en veertien burgers om het leven gekomen. In totaal zouden 219 personen gewond zijn geraakt. Na het uitbreken van de ongeregeldheden is de regering van Algerije afgetreden. President Chadli Benjedid heeft de parlementsverkiezingen die op 27 juni zouden worden gehouden uitgesteld. (AFP)