Massaal protest tegen president Madagascar

ANTANANARIVO, 15 JUNI. President Didier Ratsiraka van Madagascar werd gisteren bij zijn terugkeer uit Frankrijk ontvangen met massale protestacties tegen zijn bewind en voor meer democratie.

De afgelopen week zijn dagelijks vele tienduizende inwoners van de hoofdstad Antananarivo de straat opgegaan. Ratsiraka heeft toegezegd de socialistische grondwet aan te passen, die hij in 1975 invoerde toen hij via een millitaire coup aan het bewind kwam. De coalitie van oppositiegroepen die de afgelopen dagen de protesten organiseerde en die bestaat uit een wijd scala van politieke organisaties, wil evenwel dat de gehele socialistische constitutie overboord wordt gezet, dat er een interimregering wordt benoemd en dat er nieuwe meerpartijenverkiezingen worden uitgeschreven.

Diplomaten houden er rekening mee dat het protest het einde van het zestienjarige bewind van Ratsiraka kan inluiden.

Ratsiraka zei gisteren tegen verslaggevers dat hij zich geen zorgen maakt over de aanhoudende protesten. Die protesten horen volgens hem bij elke normale democratie. Wel zei hij in Parijs dat hij mogelijk vervroegde parlementsverkiezingen zal uitschrijven. De oppositie beticht Ratsiraka er van de verkiezingen die hij in 1989 won, op oneerlijke wijze naar zijn hand te hebben gezet.

Ratsiraka, een vroegere marine officvier, kwam in 1975 door een staatsgreep aan de macht. Hij speelde aanvankelijk met de gedachte om van Madagascar een socialistische eenpartijstaat te maken. Maar in de jaren tachtig zette hij een voorzichtig programma van hervormingen in, ondermeer met de bedoeling financiele steun uit het Westen los te krijgen voor zijn verarmde, 11 miljoen inwoners tellende land van koffie- en rijstboeren. Zo werden bedrijven die eerder onder zijn leiding waren genationaliseerd, weer overgedaan in particulier eigendom. (Reuter)