Kok zet CDA onder druk om mee te werken

AMSTERDAM, 15 JUNI. PvdA-leider Kok heeft het CDA onder zware druk gezet om de basisvorming in het onderwijs en de stelselherziening ziektekostenverzekering ongewijzigd te accepteren.

In een felle toespraak tot de partijraad in Amsterdam zei hij erop te rekenen dat het CDA “tot bezinning” komt en het verzet tegen staatssecretaris Wallage bij het wetsontwerp basisvorming zal staken. Bij de gezondheidszorg is het volgens Kok minder makkelijk voor de PvdA om zich op gemaakte afspraken in het regeerakkoord te beroepen, maar hij beloofde toch dat “onze inzet daar een stevige zal zijn”. Hij stelde zich nadrukkelijk achter staatssecretaris Simons op die volgens Kok “de goeie lijn” te pakken heeft.

Zowel tegen de basisverzekering als tegen de basisvorming heeft het CDA de afgelopen weken ernstige bezwaren ontwikkeld.

In de basisverzekering is voor alle Nederlanders 95 procent van de medische voorzieningen opgenomen. Volgende week moet Simons de stelselherziening in de Kamer verdedigen. Het CDA wil dat het vrijwillige, aanvullende deel van het verzekerde pakket sterk wordt uitgebreid.

In de basisvorming volgen alle leerlingen een gemeenschappelijk lespakket van veertien vakken in twee of drie jaar. Een CDA-amendement over de basisvorming dat scholen meer ruimte geeft om lesuren naar eigen inzicht te besteden, tast volgens Wallage de gemeenschappelijkheid van het lesprogramma aan.

Kok zei dat de middenschool er nooit is gekomen, maar ervoor te zullen zorgen “dat die basisvorming er wel komt”. De brede basisverzekering zorgt volgens hem voor een algemeen toegankelijke en goed betaalbare gezondheidszorg. Een ideaal, waarvan Kok verwacht dat het ook miljoenen niet-PvdA-kiezers kan aanspreken.