Gouden looptijden uit jaren zeventig roepen ergernis op

KERKRADE, 15 JUNI. De gouden tijden uit de jaren zeventig van Hermens en Te Broke zijn de huidige stayers uit de Nederlandse atletiek een doorn in het oog. Henk Gommer heeft zich tot doel gesteld daar iets aan te gaan doen. De atleet uit Wageningen meent dat het dit jaar de tijd is om een aanval in te zetten op de tijden uit het verleden. Hij denkt in de toekomst het record oe 5000 meter van Te Broke, 13.21.7 uit 1971, om zeep te kunnen helpen en had Kerkrade als eerste station aangegrepen om een opvallende tijd neer te zetten. Met 13.37.99 bleef hij met een derde plaats achter bij de hoog gespannen verwachtingen.

Gommer die als 28-jarige niet zo gek veel ervaring heeft, vijf jaar atletiek met hinderlijke blessurejaren, had in Kerkrade de steun van Versteeg. De Nederlandse kampioen van vorig jaar liep 8.07 over de eerste drie kilometer. Dat was een basim van een tijd van 13.25 en 13.30 te dromen. Gommer kon dat echter niet aan. “Ik verloor op iedere ronde een halve seconde en dan gaat het hard. Ik verspeelde daar al mijn echte bedoelingen”.

Hij moet 13.25 lopen om te voldoen aan de limiet die de KNAU heeft gesteld om te worden uitgezonden naar het wereldkampioenschap atletiek in Tokio. Die limietenjacht kan hem in de buurt van het nationale record brengen. Hij baseert het ook op zijn verrichtingen bij het wereldkampioenschaross waar hij zich temidden van lopers van 13.20 tot 13.25 in de eindrangschikking plaatst.

De wedstrijd in Kerkrade werd vooraf geplaagd door een stel afzeggingen van Nederlandse toppers. Ellen van Langen, de 800 meter loopster, Erik de Bruin, de discuswerper en Elly van Hulst, waren door blessures afwezig. Han Kulkers val tijdens de 1500 meterrace kwam er nog eens bij. Vrolijk werd men in het Limburgse daarom pas in het tweede deel van het programma.

Mellaard en Maas stre toen een boeiend verspringduel. Petra Huybregtse bleek een beloftevolle junior op de honderd meter horden. En Henk Gommer blies hoog van de toren op de vijfduizend meter.

Emiel Mellaard zette vorig jaar het seizoen in Kerkrade slecht in. Hij maakte op een gladde baan een enorme buiteling, raakte lang geblesseerd en viel vervolgens weg door de ziekte van Pfeiffer. In het indoorseizoen keerde hij dit jaar voorzichtig terug. In Kerkrade manifesteerde hij zich gisteren voor het rst weer eens serieus. Het verspringen, tweede met 7.84, liet hij voorafgaan en volgen door een honderd meter van respectievelijk 10.64 en 10.65. Maas won het verspringen met 7.86. Dat toont beider ambitie om de acht meter limiet voor Tokio te halen.

Petra Huybregtse liep de honderd meter horden in 13.48 en verkeert nu bij de top vijf uit Nederland aller tijden. Het was voor de atlete uit Purmerend een nieuw jeugdrecord. Zij werd als ter al hoog geprezen en ergerde zich daaraan en liep vervolgens met afscheidsplannen. In een nieuwe omgeving met een nieuwe trainer heeft zij het plezier in de sport teruggevonden. Dat vertaalde zich in Kerkrade in een prima prestatie.

    • Theo Reitsma