Denen leveren stroom aan ex-DDR

KOPENHAGEN, 15 JUNI. Het Deense elektriciteitsbedrijf Elkraft zal stroom verkopen aan een Duits samenwerkingsverband van energiemaatschapijen in de oude DDR.

Elkraft zal vanaf 1996 voor een periode van tien jaar de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern voorzienvan elektriciteit met een totaal vermogen van 350 megawatt. Voorde levering van de stroom zal een kabel worden gelegd tussen hetDeense Falster-eiland en de Duitse noordkust.

Volgens bestuursvoorzitter Nielsen van Elkraft zouden in de toekomstook andere Scandinavische landen via Denemarken de voormalige DDR en zelfs de rest van Oost-Europa gedeeltelijk kunnen voorzien van de relatief goedkope Scandinavische elektriciteit. De aan te leggen kabel is al op eventuele verhoging van het vermogen berekend, zo zei Nielsen.