Winst Ahold ruim 12 pct. omhoog in 1e kwartaal

ROTTERDAM, 14 JUNI. Het levensmiddelenconcern Ahold heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een netto winst van 76,4 miljoen gden behaald, een stijging van 12,6 procent ten opzichte van dezelfde periode in 1990. De directie handhaaft haar eerder uitgesproken verwachting dat de winst na belasting dit jaar zal stijgen.

De koers van Ahold reageerde positief op de gisteren door de directie bekendgemaakte kwartaalcijfers. Het aandeel steeg vanmorgen, na een slotkoers gisteren van 81,20 gulden, tot 83,10 gulden rond het middaguur.

Over heel 1990 behaalde Ahold een recordwinst van 243,3 mil()joen gulden op een een geconsolideerde omzet van 17,5 miljard gulden. Ahold maakt wat betreft de winstverwachting wel een voorbehoud voor de effecten die koersschommelingen van de dollar op de resultaten kunnen hebben. Mede door een lagere koers van de dollar in het eerste kwartaal dan tijdens dezelfde periode van vorig jaar werd de netto winst met 2,6 miljoen gulden gedrukt.

De omzet in Nederland bedroeg in het eerste kwartaal 3,06 miljard gulden, een stijging van 8 procent. In Nederand kon Albert Heijn zijn marktpositie nog iets versterken. De omzet van Speciaalzaken nam vooral door de overname van de Impora slijterijen sterk toe.

In de Verenigde Staten steeg de omzet met 6,3 procent. Daar had Ahold onder meer met de winkelketens BI-LO, Finest (FNS) en Giant Food Stores een omzet van 1,39 miljard dollar. In de Verenigde Staten stond de omzetgroei bij BI-LO en FNS onder druk door de Amerikaanse recessie, aldus Ahold.

De geconsolideerdeomzet van het Ahold-concern in guldens nam toe met 3,3 procent en bedroeg 5,49 miljard. De toename van de omzet werd voor ongeveer 4 procent negatief benvloed door de lagere omrekenkoers van de dollar.

Ahold heeft de per 27 maart overgenomen Amerikaanse supermarktketen Tops Markets nog niet in de cijfers geconsolideerd, maar doet dit pas met ingang van het tweede kwartaal. Ahold betaalde 125 miljoen dollar voor Tops Markets, waarin een schuldenlast zit van 325 miljoen dolar. Tops Markets, met 11.000erknemers en een jaaromzet van circa 1,15 miljard dollar, boekte het afgelopen jaar een bedrijfsresultaat van 36 miljoen dollar. Na de inlijving van Tops Markets heeft Ahold in de VS vier supermarktketens met een jaaromzet van circa 6 miljard dollar in 1990. Daarmee is Ahold in de Verenigde Staten in grootte de zevende exploitant van supermarkten.