Verpleegkundigen van AMC beeindigen acties

AMSTERDAM, 14 JUNI. De gespecialiseerde verpleegkundigen in het Academisch Medisch Centrum (AMC) hebbe gisteren hun stiptheidsacties beeindigd. In het kort geding dat de raad van bestuur van het AMC tegen de ambtenarenbond AbvaKabo had aangespannen bepaalde de president van de rechtbank, B. Asscher, dat het doel van de acties weliswaar rechtmatig is, maar dat ze een te zwaar middel zijn. De verpleegkundigen willen hoger worden ingeschaald.

Tijdens de acties voerden e verpleegkundigen geen handelingen uit die ze eigenlijk niet mogen doen, zoals een infuus aanbrengen. Dat leidde tot opnamestops en het uitstellen van operaties. Daardoor ontstond, volgens het vonnis, “de kans op ernstige schade voor de patienten”. Asscher wil niet zo ver gaan de verpleegkundigen alle mogelijkheden tot acties te ontnemen nadat de rust in het ziekenhuis is weergekeerd.

Frits Blom, woordvoerder van het actiecomite van gespecialiseerde verpleegkundigen in het AMC, sluit niet uitdat de acties toch in de vorm van stiptheidsacties worden voortgezet “maar dan veel minder intensief dan afgelopen week”. Blom is niet ontevreden met de uitspraak omdat “de rechtbank het doel van de acties heeft erkend”.

De druk op de raad van bestuur snel aan de eisen van de verpleegkundigen tegemoet te komen is nu wel afgenomen, zo erkent Blom “Het gaat allemaal veel langer duren.” Of de verpleegkundigen dat geduld kunnen opbrengen weet Blom niet.

Vanmiddag overleggen de ongeveer vierhonderd gespecialiseerde verpleegkundigen in het AMC “en dan moet blijken of er voldoende bereidheid is verdere acties te voeren”. Volgens Blom is het vrijwel zeker dat de actievoerders niet in hoger beroep gaan.