Vendex International vervangt Kessels als topman warenhuizen

ROTTERDAM, 14 JUNI. Vendex International heeft de directievoorzitter J.M. Kessels van haar noodlijdende warenhuisketen Vroom & Dreesmann onverwacht vervangen. Opvolger van Kessels is drs. P.E. Hamming, lid van de hoofddirectie van Vendex.

Vroom & Dreesmann en Kessels ressorteerden al onder Ham(JHming die sinds 1 januari van dit jaar in de hoofddirectie van Vendex verantwoordelijk is voor de warenhuizen en postorderbedrijven van het detailhandelsconcern. Dat Hamming nu zelf de touwtjes in handen neemt bij Vroom & Dreesmann wijst erop dat hij ontevreden is met het verloop van de reorganisatie van V&D. Vendex wil niet bevestigen dat de manoeuvre bedoeld is om de reorganisatie van V&D te versnellen. Kessels was onbereikbaar voor commentaar.

Vroom & Dreesmann haalde Ksels in 1988 weg bij Koninklijke Bijenkorf Beheer, waar hij leiding had gegeven aan een ingrijpende reorganisatie om de Bijenkorf-warenhuizen weer winstgevend te maken. Bij V&D is hij minder succesvol gebleken. De Dienstenbond FNV vroeg drie maanden geleden al om een nieuwe, daadkrachtige directievoorzitter bij V&D, omdat Kessels niet in staat zou zijn de noodzakelijke reorganisatie door te voeren. De bond, die wel tevreden was over Kessels'

commeciele ideeen, stelde toen voor een sterke coordinerende man of vrouw boven hem te zetten.

Vroom & Dreesmann (circa zestig filialen en 16.000 werknemers) leed het afgelopen boekjaar (tot 1 februari 1991) een verlies van ruim 70 miljoen gulden. Kessels kondigde eerder aan dat het bedrijf uiterlijk in 1993 weer winstgevend zou moeten zijn.

Volgens J. Nathans, voorzitter van de centrale ondernemingsraad van Vendex, is het falen van Kessels toe te schrijven aan diens te geringe doortastenheid en de weerbarstige, weinig veranderingsgezinde bedrijfscultuur binnen Vroom & Dreesmann. “Er zijn goede plannen gemaakt, maar ze worden onvoldoende en te traag gemplementeerd.”

In de persoon van Hamming heeft Vendex, aldus Nathans, “een knaap neergezet die kan doortasten”. Volgens de COR-voorzitter moet Hamming in staat zijn “de tent binnen twee jaar boven water te tillen”.

Hamming (43) was tot vorig jaar werkzaam bij het postorderbedrijf Wehkamp, het laatst als plaatsvervangend algemeen direceur. Eerder werkte hij voor de modeketen Hij en voor Buhrmann-Tetterode.

Naast Hamming benoemt Vendex ook J.W.M. Holtel tot lid van de groepsdirectie van Vroom & Dreesmann. Holtel is directeur van de lingerie- en badkledingketen Hunkemoller, eveneens een dochterbedrijf van Vendex, en heeft in die functie gezorgd voor de succesvolle internationale expansie van het bedrijf.

Hij krijgt de verantwoordelijkheid over de produktgroepen van V&D. COR-voorzitter Nathan toont zich ook met de aanstelling van Holtel ingenomen.

De groepsdirectie van Vroom & Dreeesmann bestaat verder uit E.F.L.M. Randag (directeur warenhuizen) en P.M.A. Buuron (directeur beheer).