Treuhand en Thuringen steken 3,6 mld mark in Duitse Carl Zeiss Jena

ROTTERDAM, 14 JUNI. De Duitse optische instrumenten-maker Carl Zeiss Jena krijgt 3,6 miljard mark aan steun van de Treuhand en de regering van de nieuwe deelstaat Thuringen voor herstructuring van de 145 jaar oude onderneming.

Ongeveer twee derde van het personeelsbestand van 27.000 man wordt ontslagen. Treuhand, belast met de sanering en privatisering van de voormalige Oostduitse staatsbedrijven, verstrekt 2,74 miljard mark en de deelstaat Thuringen 800 miljoen mark.

Nog eens 300 miljoen mark wordt achter de hand gehouden voor de komende vijf jaar.

De onderneming wordt gesplist in twee bedrijven, Carl Zeiss Jena en Jenoptik. De deelstaat Thuringen wordt volledig eigenaar van Jenoptik en krijgt een belang van 49 procent in Carl Zeiss Jena. De overige 51 proent komt in handen van de groep die Carl Zeiss na de oorlog in West-Duitsland heeft voortgezet.

De Treuhand beheert 80 procent van het kapitaal van het Oostduitse bedrijf, de rest is vorig jaar door de toenmalige Oostduitse overheid teruggegeven aan een stichting uit 1889 waarin het kapitaal van het oorspronkelijke bedrijf was ondergebracht.

Carl Zeiss werd in tweeen gedeeld toen de communisten in de DDR vlak na de oorlog de macht hadden gegrepen. Het Westduitse Cal Zeiss Oberkochen achtte de oude stichting ontbonden en richtte een nieuwe op en gebruikte voortaan het handelsmark Carl Zeiss. Aan de andere zijde van het IJzeren Gordijn werd de eerste stichting nooit formeel opgeheven. Vanaf die tijd ontstond dan ook een strijd over wie zich nu de echte Zeiss mocht noemen. In 1971 werd een compromis bereikt, waarbij beide bedrijven een andere naam kregen: Carl Zeiss Oberkochen in West-Duitsland en Jenoptik in de DDR.

Niet bekend

Bij het Westduitse bedrijf werken 14.500 man in vestigingen over de hele wereld.

Bij het Oostduitse bedrijf werken 27.000 man, waarvan eind vorig jaar al bekend werd dat er 17.000 man moesten verdwijnen. Het Oostduitse bedrijf heeft een omzet van 850 miljoen mark. In maart van dit jaar kondigde de Treuhand aan dat het de schuld van 1,3 miljard mark van het Oostduitse bedrijf zou overnemen. Toen werd al gesproken van zeker drie miljard mark om het Oostduitse bedrijf te saneren.