Tennissen op gras blijft een enge ervaring

ROSMALEN, 14 JUNI. Spelen op gras is voor veel tennissers, en zeker voor Nederlanders, nog steeds een aparte ervaring. De meningen waren gisteren in Rosmalen gevarieerder dan ooit, net als de prestaties.

Paul Haarhuis ergerde zich groen en geel, niet zozeer vanwege het verlies tegen Michael Stich (3-6, 3-6) als wel over het gras. Richard Krajicek viel bijna in slaap en werd door Henrik Holm in de tweede set hardhandig gewekt. Dat saaie graskostte hem bijna de partij (6-3, 4-6, 6-4).

Jan Siemerink sloeg dubbele fouten op fatale momenten, waardoor hij verloor van Jakob Hlasek (6-7, 5-7). Maar het spelen op gras von hij wel lollig. Michiel Schapers had het tegen de Duitser Thoms anderhalve set te kwaad. De bal stuitte niet en de lange Eemnesser moest diep door de knieen om een leuke return te slaan (4-6, 6-3, 6-2). Hij vond gras link, heel link.

Gras en tennis, de spelers raakten er gisteren niet over uitgepraat. Het gras op het Wimbledon van Brabant was door de overvloedige regenval te week, te zacht. De bal stuitte nauwelijks, niet hoger dan tien centimeter.

Het spelletje van opslag, return en volley haalde bij Haarhuis het bloed onder de nagels vandaan. De Eindhovenaar had er geen goed woord voor over. “Je krijgt de tijd niet in de wedstrijd te komen”, schamperde hij. “Tegen Stich was er een rally die langer duurde dan vijf klappen. Gras ligt mij niet.”

De 25-arige grootverdiener, 350.000 gulden dit jaar, miste de overtuiging en bezieling tegen Stich. De Westduitser, in dit jaar geklommen van 42 naar 9 op de wereldranglijst, liep ook kankerend over het gras. Maar echt in gevaar kwam hij niet.

Onder druk produceerde hij zijn beste slagen.