Spiegels

Een fotomodel besteedde elke dag zo veel uren achter de kaptafel, dat ze smoorverliefd raakte op haar eigen spiegelbeeld.

“Geen punt,” vond de baas van het modellenbureau, “een beetje ijdelheid kan in dit vak geen kwaad.” Maar daarin vergiste hij zich. Het model kreeg steeds meer afkeer van poseren en wilde zelfs uiteindelijk helemaal niet meer op de foto. “Ik houd alleen maar van mijn spiegelbeeld en schaam me voor mijn echte uiterlijk. Ik zeg daarom mijn baan op, tenzij mijn foto's voortaan links-rechts verkeerd worden afgedrukt!”

Vandaag gaan we onszelf in de spiegel bekijken zoals we echt zijn. Met andere woorden: we kijken naar ons spiegelbeeld in spiegelbeeld. We hebben nodig: een hoofd (het eigen) en twee spiegels (rechthoekig en zonder lijsten).

Zet de spiegels in een rechte hoek tegen elkaar. Plak ze eventueel voor de stevigheid aan de achterkant aan elkaar met plakband. Ga ongeveer in het midden voor de dubbele spiegel zitten, dus in een schuine hoek ten opzichte van de beide spiegels. Wat je ziet is niet je gezicht in spiegelbeeld, maar zoals andere mensen het dagelijks zien. Als je dat niet gelooft, kun je het controleren door deze Boem uit te knippen en voor je borst te houden: niks geen spiegelschrift, je kunt gewoon doorlezen.

Als je je hoofd heen en weer beweegt, zie je dat het spiegelbeeld niet meegaat zoals bij een gewone spiegel, maar steeds tegendraads de andere kant opgaat. Dat is natuurlijk om gek van te worden als je maskara wilt opdoen of je baard bij wilt knippen. Vandaar dat de mensheid het toch maar liever houdt bij de gewone 'omdraaiende' spiegel. Dat de dubbele spiegel een eerlijk beeld geeft, komt doordat hij het licht dat van je gezicht komt niet een, maar twee keer weerkaatst.

Wat je in de rechterspiegel ziet (de rechterhelft van je gezicht) is niet een directe weerkaatsing van je gezichtshelft, maar een weerkaatsing van het spiegelbeeld daarvan in de linkerspiegel. Het beeld wordt dus in totaal twee keer omgedraaid en is weer links-rechts gelijk aan de werkelijkheid. Het omgekeerde gaat op voor wat je in de linkerspiegel ziet.

    • Felix Eijgenraam