Roemenie krijgt voorlopig geen hulp; Commissie: G-24 is traag met steun aan O-Europa

BOEKAREST, 14 JUNI. De Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de Europese Gemeeenschap, klaagt erover dat de meeste van de 24 rijke landen die miljardenkredieten hebben beloofd aan Oost-Europa, traag zijn in het nakomen van die belofte.

De Europese Commissie coordineert de hulp van de G-24 aan Oost-Europa, waartoe twee jaar geleden werd besloten, aanvankelijk alleen voor Polen en Hongarije, later ook voor Tsjechoslowakije, Bulgarije, Roemenie en Joegoslavie. De Sovjet-Unie werd van hulp uitgesloten. In totaal gaat het daarbij om 31 miljard dollar.

De G-24 zal Roemenie voorlopig geen krediet geven. Onder druk van de Verenigde Staten is een leni van in totaal 1 miljard dollar uitgesteld, omdat Washington twijfelt aan het democratische gehalte van de Roemeense regering en meent dat de mensenrechten in het land worden geschonden. Op 8 juli komt de G-24 opnieuw bijeen om over Roemenie te praten.

De VS en Japan hebben nog maar resp. 5,4 en 7,6 procent van de door hen toegezegde hulp gestort. Canada en Ierland zijn hun beloftes volledig nagekomen, Groot-Brittannie voor 60 procent, Noorwegen voor 48,3 procent, maar Finland slechts voor 4,8 en stralie slechts voor 2,4 en Denemarken slechts voor 1,3 procent. De twaalf landen van de EG hebben voor 45,4 procent geld gestort, aldus de Commissie in een gisteren gepubliceerd rapport.

Dit jaar zou Roemenie een miljard, Hongarije 500 miljoen en Bulgarije 800 miljoen dollar aan steun krijgen.

Volgens de voorzitter van de Roemeense centrale bank, Mugur Isarescu, brengt het uitstel van de lening aan zijn land de hervorming in gevaar. Roemenie heeft volgens hem het geld ha nodig om goederen te kunnen importeren. Met de gemporteerde goederen wil Roemenie de economie oppeppen. Boekarest streeft naar een vrije-markteconomie, maar de omschakeling heeft het land in een recessie gestort.

Ook een lening van een miljard dollar van het IMF (Internationale Monetaire Fonds), die eigenlijk in april werd verwacht, is volgens hem nog niet aan Roemenie uitgekeerd.

Isarescu denkt dat als de leningen niet snel komen e buitenlandse handel sterk beperkt moet worden. Nu al vertoont de lopende rekening van de betalingsbalans een tekort van bijna 500 miljoen dollar in de eerste vier maanden van dit jaar. Vooral de hoge energieprijzen hebben het gat vergroot.

Behalve de VS weigert ook Japan geld te storten voor Roemenie. Japan heeft wel beloofd 100 miljoen dollar te geven voor betalingsbalanssteun aan Bulgarije van in totaal 800 miljoen dollar. Volgens een EG-diplomaat zal dat de hulp van de G-24 aan Bulgarije versnelln.

De G-24 besloot gisteren een missie te sturen naar Albanie als teken dat het land, na 46 jaar stalinisme, ook in aanmerking komt voor financiele steun.

Volgens de Europese Commissie is in 1990 voor een miljard dollar door het buitenlandse bedrijfsleven genvesteerd in Oost-Europa, het meeste in Hongarije. (Reuter)