Reuzenveld Sovjet-Unie voor Amoco

MOSKOU, 14 JUNI. De Amerikaanse oliemaatshappij Amoco heeft van de Sovjet-autoriteiten een concessie gekregen voor het ontsluiten van het grote olieveld Azeri in de Kaspische Zee, zo heeft het persbureau Tass gisteren bekendgemaakt. Volgens onderminister voor olie en gas Boris Nikitin, geciteerd door Tass, gaat het om “een van de meest belovende buitengaatse velden op de planeet”.

Amoco kreeg de voorkeur boven de evneens Amerikaanse maatschappij Unocal, British Petroleum (BP) en de Noorse staatsmaatschappij Statoil. Volgens Nikitin stroken de voorstellen van Amoco met de belangen van de bevolking van Azerbajdzjan en met de voorstelling die deze Sovjet-republiek heeft van het ontwikkelen van de olie- en gasindustrie. Er wordt volgens de onderminister rekening gehouden met technologische, economische, ecologische en sociale aspecten.

De Kaspische Zee is ter hoogte van het veld 120 a 130 meter diep. Volgens schattingen an BP gaat het om een oliereserve van mogelijk een miljard vaten (van 159 liter) ofwel 135 miljoen ton. Amoco zal samenwerken met Sovjet-bedrijven.

Volgens Nikitin zal het zeker achttien maanden duren voor er een gedetailleerd plan is voor de exploitatie van het veld.

(Reuter)