Rampenoefening eindigt in ziekenhuis

NIJKERK, 14 JUNI. Een rampenoefening in Nijkerk is gisteren in paniek geeindigd: zo'n twintig hulpverleners en 'beroepsslachtoffers' moesten met ernstige ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis worden gebracht.

De oefening voor politie, GGD, Rode Kruis en brandweer had plaats in en bij enkele leegstaande fabrieksgebouwen. Daarin bevonden zch enkele tientallen Lotus-slachtoffers, mensen die getraind zijn in het simuleren van ernstige kwetsuren.

Afgesproken was dat zij ernstige benauwdheid zouden voorwenden. In de gebouwen werden generatoren gebruikt om rook te maken, buiten werden rookpotten neergezet.

Op een bepaald moment bleek echter dat de slachtoffers hun benauwdheid niet slechts voorwendden, maar echt ondervonden.

“Het was nogal een probleem om daar achter te komen”, aldus brandweercommandant R van der Wijk, “want die mensen zijn daar goed in.” Voor zulke gevallen bestaat een codewoord, maar de hulpverleners dachten aanvankelijk dat het slechts om een echt slachtoffer ging. Uiteindelijk bleken enkele tientallen mensen met ernstige ademhalingsmoeilijkheden te kampen. Van der Wijk: “Geluk bij een ongeluk dat we zoveel hulpverleners en ambulances bij de hand hadden.”

Eenentwintig slachtoffers moesten in het ziekenhuis worden opgeomen, maar op een na konden zij na korte tijd naar huis.

Een brandweerman die zijn persluchtapparaat had afgestaan aan een meisje dat met ernstige benauwdheid kampte was er zelf zo erg aan toe dat hij moest worden opgenomen.

Het is nog niet duidelijk wat er fout is gegaan. Rook van de generatoren is onschadelijk. Mogelijk is door de sterke wind rook van de rookpotten naar binnen gewaaid of is toch een rookpot in een van de gebouwen gebruikt. In de rookpotten zit zinkchloride, dat de slijmvliezen kan aantasten. De arbeidsinspectie heeft een onderzoek ingesteld.