Polen boekt handelsoverschot

WARSCHAU, 14 JUNI. Polen heeft voor het eerst sinds het begin van dit jaar een maandelijks overschot geboekt op zijn handelsbalans door een stijging van de export met bijna 30 procent.

In mei noteerde de handelsbalans een plus van 158,9 miljoen dollar door de groei van de export met 29,6 procent, terwijl de import achteruit ging met twee procent. Door et overschot in mei is het totale tekort op de handelsbalans voor dit jaar gezakt tot 366,6 miljoen dollar. Dit heeft het Poolse bureau voor de statistiek bekendgemaakt.

De uitvoer van de Poolse goederen kreeg een duw in de rug door de devaluatie van de Poolse zloty in mei met 14,4 procent.

Volgens Krzysztof Lutostanski, hoofd van het Poolse statistische bureau, is, ondanks de hogere export, de recessie in zijn land nog lng niet op de terugtocht. Integendeel, de industriele produktie ging in mei verder omlaag met 4,8 procent. Daardoor is de produktie sinds het begin van dit jaar in totaal met 8,6 procent gezakt. De produktie was in mei 17,9 procent lager dan in mei van 1990.

De vooruitzichten voor de economie blijven voorlopig somber. “Je kan nog niet een herstel van de economie verwachten, zelfs als de export naar verwachting verder zal groeien”, aldus Lutostanski. Volgens de directeur gaan de besteedbare inkomens va de mensen nog steeds omlaag waardoor de binnenlandse vraag beperkt blijft. Daardoor, en door de lage produktiviteit van de fabrieken, blijft de recessie heersen, zo concludeert Lutostanski. Veertig procent van de Poolse ondernemingen, goed voor 18 procent van de totale verkopen, draait met verlies.

Het begrotingstekort steeg in april met 62 procent tot 9,7 biljoen zloty (ruim twee miljard gulden) ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar toen het uitkwam op zes bljoen zloty. Oorzaak: tegenvallende inkomsten voor de schatkist wegens verliezen bij de staatsbedrijven.

Lichtpunt blijft de inflatie, die zal volgens Lutostanski in mei waarschijnlijk op drie procent uitkomen. In april bedroeg de inflatie 2,7 procent. (Reuter)