Nederlaag voor Unilever

ROTTERDAM, 14 JUNI. Unilever heeft opnieuw een nederlaag geleden tegen haar grte Amerikaanse concurrent Procter & Gamble. De Amerikanen worden in Tsjechoslowakije eigenaar van Rakona Rakovnik, een bedrijf dat ruim 65 procent van de Tsjechische markt voor zeep en wasmiddelen in handen heeft. Unilever, het Duitse Henkel en andere bedrijven hadden ook belangstelling, zo heeft Rakona meegedeeld. Unilever wilde vanmorgen geen commentaar geven.

Unilever en Procter & Gamble, twee van 's werelds grootste fabrikanten van levensmidelen, cosmetica e.d., komen elkaar bij hun streven naar expansie regelmatig tegen. Bij die ontmoetingen moet Unilever nogal eens in het stof bijten.

Begin april werd bekend dat Procter & Gamble de cosmeticamerken Max Factor en Betrix voor 1,14 miljard dollar overneemt van het Amerikaanse concern Revlon. Het staat wel vast dat Unilever daarvoor ook de in de markt was.

Over de details van de verkoop van Rakona Rakovnik zijn geen mededelinge gedaan. Het bedrijf telt 700 werknemers en behaalt een jaaromzet van omgerekend 100 miljoen gulden. De onderneming werd opgericht in 1875 en genationaliseerd in 1946, twee jaar voor de communistische machtsgreep in Tsjechoslowakije. (UPI)