Moskou: nog kernwapens in Duitsland

BONN, 14 JUNI. Sovjet-minister van buitenlandse zaken Bessmertnych heeft gisteren in Bonn toegegeven dat zijn land nog steeds kernwapens heeft op het grondgebied van de voormalige DDR. Eerder hadden de Sovjet-autoriteiten dat ontkend.

“Er is een bepaald aantl kernwapens dat volgens schema zal worden teruggetrokken”, zei Bessmertnych in een gesprek met journalisten na twee dagen van besprekingen met zijn Duitse ambtgenoot Genscher. Bessmertnych zei dat over het onderwerp misverstanden bestonden, maar gaf verder geen details.

Minister van defensie Yasov ontkende vorige week tegenover de Duitse minister van milieu, Topfer, dat de Sovjet-Unie chemische- of kernwapens in de voormalige DDR heeft. Andere Sovjet-autoriteiten zeiden eerder dat Moskou zijn kernwapens al voor de Duitse hereniging in oktober vorig jaar had teruggetrokken. De Sovjet-Unie heeft tot 1994 de tijd haar 380.000 militairen en haar wapensystemen uit het oostelijke deel van Duitsland weg te halen.

Bessmertnych merkte op dat Moskou niet verplicht is Bonn te informeren over de verwijdering van de kernwapens, maar hij beloofde dat de Sovjet-regering de Duitsers zal laten weten wanneer de terugtrekking is voltooid. Westerse inlichtingendienstn hebben overigens nooit geloofd dat de Sovjet-kernwapens al uit de DDR waren weggehaald.

Genscher heeft niet op de uitlatingen van zijn collega gereageerd maar hij zei wel dat gevoelige kwesties, zoals ook het verblijf van de voormalige DDR-leider Erich Honecker in de Sovjet-Unie, de verbetering van de relaties tussen Bonn en Moskou niet in de weg staan.