Minister: geen Falasha's in 'anti-religieuze' kibbutsen

JERUZALEM, 14 JUNI. In Israel is een felle ruzie uitgebroken over de opvang van en geestelijke zorg voor net-aangekomen joden uit Ethiopie. De ruzie, die tot demonstraties en een oproep tot een motie van wantrouwen in de Knesset heeft geleid, begon met een televisiedebat waarin minister van immigratie rabbijn Yitzhak Peretz bezwaar maakte tegen de opvang van zogeheten Falasha's in kibbutsen. Van de 14.000 Falasha's die eind vorige maand uit Addis Abeba naar Israel werden overgevlogen, zijn er ongeveer 700 in kibbutsen geplaatst.

De ultra-orthodoxe rabbijn Peretz stelde dat een verblijf in de doorgaans niet-religieuze kibbutsen de joodse identiteit van de Falasha's zou wegvagen. Daarbij herinnerde hij aan het lot van Sefardische joden (van Afrikaanse en Middenoosterse oorsprong) die volgens hem in de jaren vijftig en zestig door de Ashkenazi's (uit Europa) in de kibbutsen tegen het jodendom waren opgezet. “Onze gevangenissen zitten vol Sefardische jonge mannen en jonge vrouwen omdat ze ertoe waren gebracht hun geloof te verzaken”, zei Peretz, die een oprichter is van de Sefardische ultra-orthodoxe Shas-partij. “Ik zal niet zwijgen of rusten tot aan dit kwaad (..) een eind is gemaakt.”

“Dit is het begin van een cultuuroorlog”, zei Muki Tsur, hoofd van de Verenigde Kibbutsbeweging, in hetzelfde televisieprogramma. Langs de weg van Haifa naar tel Aviv posteerden zich later honderden wereldijke Israeliers met teksten als “Ethiopiers in de kibbutsen, Peretz eruit” en “dit is een terugkeer naar de Middeleeuwen”. De linkse parlementarier Yossi Sarid zei dat “minister Peretz een echte antisemiet is. Hij haat Israel en is een onverbeterlijke racist.” Falasha's op hun beurt zeiden dat ze zelf wel konden beslissen waar ze wilden leven. (Reuter, AP)