Magnetische storm stoort verbindingen nauwelijks

ROTTERDAM, 14 JUNI. De magnetische storm die afgelopen dagen op aarde heeft gewoed, heeft slechts geringe schade aangericht. Radioverbindingen in Alaska werden verbroken en er werden enkele stroomstoringen gemeld in New Yersey, Pennsylvania en Virginia (Verenigde Staten), maar er was nergens sprake van het uitvallen van de elektriciteit zoals twee jaar geleden.

“Het viel allemaal erg mee”, zegt David Speich van de Space Environment Laboratory in Boulder (Colorado). “We hebben verder weinig verstoringen van het magnetisch veld rond de aarde waargenomen. Deze magnetische stormen zijn heel moeilijk te voorspellen.”

Een magnetische storm wordt veroorzaakt door een grote hoeveelheid kosmische deeltjes die vrijkomen bij een zonneuitbarsting. Maandag had zo'n uitbarsting op de zon plaats. Wetenschappers hadden de storm met een slag om de arm voorspeld op donderdag.

Het blijkt nu dat het grootste deel van de uitstoot van kosmische deeltjes niet naar de aarde gericht was. De zonneuitbarsting was niet recht omhoog gericht, maar schuin.

Volgens Speich zouden andere planeten waarschijnlijk sterker worden getroffen.

Wel werd het poollicht waargenomen in het noordelijk deel van de Verenigde Staten. Het poollicht wordt veroorzaakt door ionisatie van de hoge atmosfeer door binnenvallende kosmische deeltjes.

De zon is de afgelopen tijd zeer actief. Wetenschappers verwachten binnenkort weer een uitbarsting uit dezelfde 'zonnevlek' waar ook maandag een uitbarsting plaats had.

Het ruimteveer Columbia zal waarschijnlijk weinig last hebben van de kosmische deeltjes, aldus de ruimtevaartorganisatie NASA. Deze bevindt zich grotendeels binnen de Van Allen-gordel, die het grootse deel van de kosmische deeltjes afschermt. De shuttle zal vandaag naar de aarde terugkeren.

(UPI, Reuters)