Italie komt Albanie met noodhulp tegemoet

TIRANA, 14 JUNI. Italie heeft gisteren Albanie noodhulp toegezegd. De Italiaanse minister van buitenlandse zaken, Gianni de Michelis, beloofde gisteren de nieuwe Albanese coalitieregering voedsel en grondstoffen voor de Albanese industrie ter waarde van 46 miljoen dollar.

De Michelis, de eerste Westerse minister van buitenlandse zaken die Albanie bezoekt sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog, voorspelde gisteren in Tirana dat de recente ontwikkeingen in Albanie het land in staat zullen stellen zich snel in Europa te integreren. De eerste stap daartoe, zei hij, is de aansluiting van Albanie bij de Europese Veiligheidsconferentie, mogelijk al volgende week. Volgens De Michelis kan Albanie de komende herfst ook lid worden van het Internationale Monetaire Fonds.

Met de noodhulp reageert Italie op uitspraken van de eerder deze week aangetreden Albanese premier Ylli Bufi. Deze zei woensdag dat Albanie economisch op de rand van de afgrond staat en op korte termijn honderd miljoen dollar nodig heeft om een ramp te voorkomen, tien keer meer dan het aan valuta bezit. De Michelis stelde gisteren dat Italie op grond van “historische en geografische redenen” een “speciale verplichting” ten opzichte van Albanie heeft.

De Italiaanse minister deed wel een dringend beroep op de Albanese regering om “op nette, rationele wijze” een eind te maken aan de massale vlucht van Albanezen naar Italie. Na de vlucht van 20.000 Albanezen vorig jaar is de afgelopen dagen een nieuwe stroom van honderden vluchtelingen naar Italie gekomen - juist op een moment waarop Italie van plan is de duizenden van vorig jaar terug te sturen. (Reuter, UPI)