Instituten houden koersdaling tegen op rustige beurs

ROTTERDAM, 14 JUNI. Het constant hoge koersniveau op de Amsterdamse beurs wordt gesteund door het beleggingsbeleid van de instituten die aandelen kopen zodra de koers daalt. Koersbewegingen van betekenis vielen vanmorgen niet te bespeuren.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op Beursplein 5 openden vandaag gemiddeld iets hoger. De aandelenomzetten waren zoals meestal op vrijdag zeer dun. Beleggers willen vlak voor het weekeinde geen grote posities innemen.

De CBS-stemmingsindex, die gisteren sloot op 95,3 punten, stond om 13.00 uur op een winst van 0,3 punt.

Enkele institutionele beleggers hebben volgens eigen mening “de boot gemist” bij de forse koerswinsten tijdens de eerste maanden van dit jaar. Bij het huidige hoge koersniveau van veel fondsen durven grote beleggers niet in de markt te stappen.

Maar als de koers van een fonds daalt gaan instituten onmiddellijk over tot aankopen. “Daardoor wordt de onderzijde van de markt gestud door een keiharde bodem”, aldus een handelaar. De verwachting is dat deze periode van consolidatie, waarbij de aandelenomzetten laag zijn, zich wellicht zal voortzetten tot begin augustus, wanneer de bedrijfsresultaten over het tweede kwartaal worden gepubliceerd.

Veel hangt af van het koersverloop op de andere beurzen. Macro-economische cijfers uit de VS spelen daarbij een sleutelrol. Zo werden vanmiddag in de VS on(H)dermeer cijfers over de consumentenprijzen gepubliceerd. Paradoxaal is dat op het moment alleen tegenvallende cijfers kunnen zorgen voor hogere aandelenkoersen. Aanwijzingen dat de Amerikaanse economie zich minder snel hersteld dan verwacht maken een verlaging van de rente waarschijnlijker. Dit maakt beleggen in obligaties en aandelen meer aantrekkelijk.

De Nederlandse aandelenmarkt, maar vier procent lager dan het hoogste niveau allr tijden, zal waarschijnlijk niet als eerste beurs profiteren van een renteverlaging. “Internationale beleggers zullen met hun geld naar Duitsland gaan. De koersen in Frankfurt zijn op het moment twintig procent lager dan het record aller tijden.”, aldus Gijs Rijnders van commissionair Suez Kooijman.

De resultaten over het eerste kwartaal van Ahold, die gisteren werden gepubliceerd, bleken iets hoger dan de meeste prognoses van analisten. De koers van de grootgrutter, die gisteren sloot op 8,20 gulden, was omstreeks het middaguur 1,40 gulden hoger.

Amev gaat na de fusie met het Belgische AG voortaan internationaal verder onder de naam Fortis. Amev maakte gisteren bekend dat het resultaat over het eerste kwartaal met 30,9 procent is gestegen tot 62,2 miljoen ecu. Amev (slot gisteren: 55,50) was omstreeks het middaguur 1,50 gulden lager (ex-dividend 2,85 gulden).

Otra is bezig met een spectaculaire opmars. Het technische groothandelsbedrijf, dat vorige week al fors steeg, won woensdag2,50 gulden en gisteren drie gulden op 275 gulden bij een zeer hoge omzet van 20.013 stuks (dubbeltelling). Otra won daar vanmorgen een gulden bij. De omzet is in het eerste kwartaal gestegen met bijna veertien procent, zo maakte Otra kort geleden bekend. Bovendien is volgens de directie de marge verbeterd, wat betekent dat de winst van Otra met meer dan veertien procent is toegenomen.

De grootste verliezer was vanmorgen Chamotte Unie dat gisteren naar buiten bracht dat in 19 een verlies van 58,5 miljoen gulden heeft geleden op een balanstotaal van 1,1 miljard. Het vastgoedfonds vraagt op 28 juni op een speciale aandeelhoudersvergadering uitstel van publikatie van de jaarrekening tot 30 september. De koers van Chamotte (slot: 2,70) daalde vanmorgen een kwartje.

NEW YORK De aandelenkoersen op Wall Street sloten gisteren gemiddeld iets hoger. Het Dow Jones industrieel gemiddelde won 3,3 punten op 2.953,94. Volgens een analist van Goldman Sachs waren beter dan verwachte cijfers over detailhandelsverkopen en producentenprijzen, die gisteren werden gepubliceerd, geen stimulans voor de aandelenmarkt. “De consolidatie duurt nu al vier maanden. Beleggers zien geen redenen hun aandelenportefeuille snel op te voeren.”

LONDEN De aandelenkoersen in Londen openden vandaag hoger, hoewel Wall Street gisteren een winst van slechts drie punten boekte. Glaxo maakte het grootste deel van het koersverlies gisterengoed als gevolg van aankopen uit de VS. Amerikaanse beleggers zijn optimistisch over een geneesmiddel tegen migraine (imigran) dat Glaxo heeft ontwikkeld. Het FT-100-koersgemiddelde (slot gisteren: 2.520,4) was om 12.30 uur 5,4 punten hoger.

FRANKFURT De koersen in Frankfurt stegen vanmorgen licht, maar de aandelenomzetten waren wederom laag. De handel werd voornamelijk gedomineerd door binnenlandse beleggers die posities afbouwden voor het weekeinde. Het Dax-30-koersemiddelde (slot gisteren: 1.692,63) was ruim tien punten hoger.

TOKIO Tokio sloot vandaag fors hoger, maar de winst was grotendeels te danken aan futures-gerelateerde aankopen. Na het middaguur viel de markt bij gebrek aan fundamentele factoren weer terug tot diepe rust. Een verlaging van het Japanse disconto lijkt ver weg. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 285,72 punten hoger op 25.093,89.

***