G-7 nodigt Gorbatsjov uit

LONDEN, 14 JUNI. De Britse premier, John Major, heeft Sovjet-president Michail Gorbatsjov gisteren officieel uitgenodigd naar Londen te komen voor overleg met de groep van zeven grootste industrielanden (G-7), onmiddellijk na afloop van de jaarlijkse economische topconferentie die de groep van 15 tot en met 17 juli houdt in de Britse hoofdstad.

De landen van de G-7 zijn de Verenigde Staten, Canada, Japan, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannie en Italie.

Major zei gisteren van de voorzitter van de Opperste Sovjet, Anatoli Lukjanov, een boodschap van Gorbatsjov te hebben gekregen waarin deze “zijn vastbeslotenheid bevestigt tot politieke en economische hervormingen”.

De G-7 zal in Londen vrijwel zeker worden geconfronteerd met een verzoek van Gorbatsjov om omvangrijke steun. Vooral de VS, Groot-Brittannie n Japan voelen daar weinig voor zolang in de Sovjet-Unie niet meer ernst wordt gemaakt met economische hervormingen. Bij Japan speelt ook het territoriale geschil met de Sovjet-Unie over de Koerilen-eilanden een rol. De Britse minister van buitenlandse zaken, Douglas Hurd, verklaarde maandag dat de bijeenkomst met Gorbatsjov niet automatisch betekent dat er geld naar Moskou gaat stromen.

(Reuter)