Favorietenrol is na voorronde mogelijk in nadeel hockeyers

PARIJS, 14 JUNI. Al na twee dagen is de Nederlandse hockeyploeg zeker van een plaats in de halve finale bij het Europees kampioenschap in Parijs. Weliswaar nog niet officieel, maar na de 6-0 zege op Frankrijk kan Oranje tot volende week vrijdag echt niets meer gebeuren. Of Polen (zondag) en Italie (woensdag) zouden de titelhouder Nederland een paar punten afhandig moeten maken, maar dat kan alleen als er een wonder gebeurt.

Frankrijk was de enige tegenstander die in poule B de Nederlanders en de Russen uit de halve finale had kunnen houden. De gastheer in Stade Jules Noel was echter in de eerste twee dagen van het EK niet tot verrassingen in staat.

De snelheid waarmee Nederland zich bij de laatste vie plaatste betekende dan ook een record. Maar of dat zo gunstig is, valt nog te bezien. Na morgen, wanneer Nederland tegen de Sovjet-Unie om de eerste en tweede plaats in de groep speelt, moet de ploeg van bondscoach Bianchi zeven dagen wachten voordat er weer een serieuze krachtmeting, de halve finale, op het programma staat. En dat is een lange zit op een sfeerloos evenement.

Het is ook helemaal niet gezegd dat als Nederland met schitterende cijfers uit de poulewedstrijden komt het team ook goed zal presteren bij de latste vier. Vaak werkt het averechts. Daar kunnen met name de Duitsers over meepraten.

Zij zijn in het hockey de kampioenen van de voorronden, maar struikelden met de favorietenrol op de schouders regelmatig in het zicht van de hoofdprijs. Een gevaar dat ook boven de Nederlandse ploeg hangt.

Het spelen tegen zwakkere teams werkt niet erg inspirerend. Frankrijk kon Oranje nog wel enigszins motiveren omdat het en het thuisland is en het Nederlands elftal bij het laatste WK in Lahore behoorlijk lastig had gemaakt. Het werd toen 2-1.

Gisteren waren de Fransen volstrekt kansloos. Dat kwam mede door de individuele prestatie van HGC'er Stephan Veen. De behendige spits is bij Bianchi geen basispeler en stond tegen Frankrijk alleen vanaf het begin in het elftal omdat Eric Parlevliet de klap die hij van de onbehouwen Zwitsers tegen de knie had gekregen nog niet te boven was gekomen.

Veen wilde gisteravond eens te meer bewijzen dat hij in de ploeg hoor. Hij dolde met name in de eerste helft alle Fransen die voor zijn stick opdoken en had in drie van de vier doelpunten voor rust een aandeel. Hij scoorde zelf de vierde treffer, gaf de tweede voor aan Brinkman, maar had zijn mooiste actie vlak voor het derde doelpunt. Met een zeer fraaie beweging wist Veen de bal uit een moeilijke hoek toch nog op doel te schieten. Daar raakte hij een Franse voet op de lijn en zodoende mocht Bovelander van zeven meter scoren. Na afloop moest Veen ekennen dat hij het raar zou vinden als hij morgen tegen de Russen weer in de dug-out zit. “Ik stond”, zei hij, “in de laatste oefenwedstrijd tegen India ook in de basis en ik dacht dat hij (Bianchi, red) me bij het EK wel zou laten staan. Dat gebeurde dus niet.” Bianchi zal nu moeten kiezen wie hij voor Veen uit het elftal laat. Dat zal of Parlevliet zijn of Klein Gebbink die in dat geval op het middenveld zal worden vervangen door Parlevliet, die verwacht morgen weer speelklaar te zijn.

Frankrijk was bij voorbaat geaarschuwd voor het geweld van Veen en consorten. De blauwwitte ploeg heeft een duidelijke Nederlandse inslag: coach is Obe Postma en voorts komen er twee internationals uit in de hoofdklasse van de KNHB.

Middenvelder Stephane Mordac werkt in Nederland en speelt voor Amsterdam en Gaby van Hout is actief voor Tilburg. De laatste heeft een Nederlandse vader en een Franse moeder. Hij heeft twee paspoorten. Hij verkoos in de Franse nationale ploeg uit te kome omdat hij zich dan meer kans toedichtte ook daadwerkelijk te spelen. Het duel met Nederland was zijn 67ste interland. Zijn jongere broer Gregory, de betere hockeyer van de twee, deed het net andersom. Hij waagt zijn internationale kans bij Oranje. Inmiddels speelde Gregory van Hout een oefeninterland tegen Spanje. In Parijs behoort hij echter niet tot de selectie van Bianchi.

    • Hans Klippus