Eiland van frisse grofheid in zee van weee soap

Gisteren weer zo'n anderhalf miljoen kijkers en een waarderingscijfer dat deze keer waarschijnlijk iets onder de gebruikelijke 7,1 lag want het was niet de sterkste aflevering van Married with Children.

Misschien omdat het eigenlijk een tamelijk gewone dag was bij de familie Bundy (ouders Al en Peggy, kinderen Bud en Kelly). Al, een onsuccesvol schoenverkoper, wordt in zijn dromen door voeten achtervolgd. "Dit is de eerste keer sinds de eerste keer dat ik blij ben je in bed te zien", zegt hij tegen zijn vrouw als hij uit zijn nachtmerrie ontwaakt. Peggy's pogingen om hem met wat echtelijke sex te kalmeren lopen op niets uit.

Intussen gaat ook het liefdesleven van domme en dellerige dochter Kelly niet over rozen. Een vrijpartij met het vriendje dat haar thuisbracht wordt ruw onderbroken als blijkt dat de bank waar ze op neerstrijken al door buurvrouw Marcy in beslag wordt genomen. Een tiental afleveringen geleden is zij door haar man verlaten en nu slaapt ze haar roes meestal bij de Bundy's uit. "Ik heb een probleem", verklaart ze haar drinken tegenover Kelly als het vriendje is afgedropen, "maar ik kan het eigenlijk niet met jou bespreken." "Zo geil als boter, he?", begrijpt Kelly. .,Bingo", zegt Marcy. Al lijkt eindelijk een buitenkansje te hebben. In zijn schoenenzaak wordt een schoonheidswedstrijd gehouden en hij is gevraagd als jurylid.

Verlekkerd buigt hij zich voorover als het gordijn opengaat, maar in plaats van weelderig gevormde schoonheidskoninginnen zijn het eeltige voeten die moeten worden beoordeeld. Verfijnde humor, subtiele satire, grappige dialogen, het is allemaal ver te zoeken in Married with children. De Bundy's zijn met elkaar opgescheept en ze laten geen gelegenheid voorbij gaan elkaar zo hard mogelijk te treffen. In werkelijk alles zijn ze het tegendeel van het ideale gezin: Al is op zijn vijfenveertigste (of is hij pas vijfendertig?) al geheel uitgeblust, zwaar gedecolleteerde Peggy kijkt alleen maar televisie, Kelly staat al met een been in de sex-industrie en Bud is te klein voor zijn leeftijd. Hun ijskast is altijd leeg, het eten meestal mislukt, het geld op en elke dialoog dubbelzinnig. In het gezin van Archie Bunker liep destijds maar een onaangepast individu rond, bij de Bundy's zijn ze allemaal gestoord. In een zee van weee soap en debiele spelletjes is Married with Children een eiland van verfrissende grofheid.

    • Warna Oosterbaan