EG akkoord met steun voor Sabena

ROTTERDAM, 14 JUNI. Europees Commissaris voor vervoer, de Belg Karel van Miert, is van plan toestemming te geven voor de miljardensteun van de Belgische overheid voor de noodlijdende staatsluchtvaartmaatscppij Sabena. Hij verbindt daaraan echter wel twee voorwaarden, zo verklaarde gisteren een woordvoerder van de Europese Comissie, het dagelijkse bestuur van de Europese Gemeenschap.

Van Miert verwacht van de Belgische regering de toezegging dat het reddingspakket eenmalig is en dat ruimte zal worden gemaakt voor meer concurrentie met Sabena op het Brusselse vliegveld Zaventem. Als hieraan wordt voldaan - en dat lijkt wel vrijwel zeker - zal Van Miert zijn collega's binnen de Europese Commissie vragen akkoord te gaan. Begin juli zal dan een positief besluit vallen. Van Miert maakte woensdag al duidelijk op de twee genoemde punten een positieve reactie van de Belgische regering te hebben gekregen.

De Europese Commissie kan staatssubsidies aan het bedrijfsleven verbieden als zij van oordeel is dat daardoor oneerlijke concurrentie ontstaat. In het geval van Sabena gaat het om steun ten bedrage van in totaal 5,2 miljard frank (1,93 miljard gulden). De Belgische regering wil 16,2 miljard frank (886 miljoen gulden) aan schulden van Sabena afschrijven in het kader van een sanering die 2.200 arbeidsplaatsen zal kosten.

De staat is verder van plan 10 miljard frank (547 miljoen gulden) te steken in een vergroting van het aandelenkapitaal en stelt nog eens 9 miljard frank in het vooruitzicht als Sabena een partner vindt. Sabena-topman Pierre Godfroid heeft verklaard dat daarer vergevorderd overleg gaande is met Air France en British Airways.