Declaration of independance brengt vijf miljoen gulden op

NEW YORK, 14 JUNI. Bij Sotheby's in New York is gisteren voor ruim 2,4 miljoen dollar een origineel exemplaar geveild van de 'Declaration of independence' dat eerder door ee particulier op een rommelmarkt was aangekocht voor vier dollar. Nooit eerder bracht een Amerikaans historisch document zoveel geld op.

De onafhankelijkheidsverklaring werd aangekocht door Donald Scheer, een zakenman uit Atlanta. De richtprijs bedroeg 800.000 tot 1.200.000 dollar. In januari 1990 bracht een ander exemplaar van de onafhankelijksverklaring 1.595.000 dollar op, tot nu toe het hoogste bedrag dat ooit voor gedrukte Americana werd neergeteld.

De onafhankelijkheidsverklaring zat verstopt in de lijst van een beschadigd schilderijtje dat een anonieme particulier twee jaar geleden voor vier dollar kocht op een rommelmarkt in Adamstown in Pennsylvania. Begin dit jaar werd het document aan Sotheby's aangeboden.

Tot nu toe waren er slechts 24 originele exemplaren van de onafhankelijkheidsverklaring bekend, waarvan twee in privebezit. Het nu geveilde document behoort tot de drie best bewaard gebleven exemplaren en ziet er volgens de experts van Sotheby's uit alsof het zojuist van de persen is gerold. John Dunlap drukte de onafhankelijkheidsverklaring in de avond van 4 juli 1776 nadat de tekst van Thomas Jefferson, John Adams en Benjamin Franklin door het Continental Congress was goedgekeurd.

Sotheby's-directeur David Redden verklaarde indertijd naar aanleiding van de vondst: “Ik geloof sterk in dit soort toevallige ontdekkingen. Tamerlane van Poe is ooit gevonden door een visser in Newburyport en het manuscript van Huckleberry Finn lag ergens in een oude hutkoffer.” Koper Donald Scheer zei naar afloop van de veiling de onafhankelijksverklaring te beschouwen als de belangrijkste uiting van vrijheid ooit gedaan.