Dansers verdienen 43 procent minder dan toneelspelers

AMSTERDAM, 14 JUNI. Nederlandse dansers verdienen gemiddeld 43 procent minder dan dansdocenten en andere Nederlandse podiumkunstenaars zoals acteurs en musici. Ten opzichte van dansers in andere Europese landen krijgen zij gemiddeld 33 procent minder salaris.

Dat blijkt uit een onderzoek dat is gedaan in opdracht van de Directie Overleg Dansgezelschappen, het Nederlands Dans Theater, de Kunstenbond FNV en het Nederlands Instituut voor de Dans, dat gisteren in Amsterdam is gepresenteerd.

De directeur-general culturele zaken van het ministerie van welzijn, volksgezondheid en cultuur, drs. J. Riezenkamp, die het eerste exemplaar van het rapport 'Dansen voor je leven' in ontvangst nam, zei begrip te hebben voor de achterstand in salariering. Hij kondigde aan het onderwerp binnenkort bij het ministerie van sociale zaken aan de orde te stellen.

In het onderzoeksrapport zijn de salarissen van de negen structureel gesubsidieerde gezelschappen onderzocht ten opzicht van andere podiumkunsten en ten opzichte van dansgroepen in het buitenland. De onderzochte dansgezelschappen zijn Het Nationale Ballet, Nederlands Danstheater, Scapino Ballet Rotterdam, Folkloristisch Danstheater, Introdans, Dansgroep Krisztina de Chatel, Stichting Dansproduktie, De Rotterdamse Dansgroep en Dansgezelschap Reflex.