Bush nodigt Russische president Jeltsin uit

MOSKOU, 14 JUNI. De Amerikaanse president Bush heeft de Russische president Boris Jeltsin uitgenodigd voor een onderhoud in het Witte Huis, volgende week. Nog voordat de officiele uitslag bekend is, heeft de Russische kiesraad Jeltsin gisteren tot president van de Sovjet-republiek Rusland uitgeroepen.

Volgens de kiesraad blijkt uit de voorlopige cijfers dat Jeltsin ongeveer 55 procent van de stemmen heeft gekregen.

Zijn belangrijkste tegenstander, ex-premier Nikolaj Ryzjkov, die namens de communistische partij kandidaat stond, zal niet boven de 20 procent uitkomen. Door deze uitslag is een tweede ronde overbodig geworden.

Boris Jeltsin bevestigde na deze verklaring van de kiesraad dat hij volgende week naar Washington gaat om president George Bush te bezoeken. Met die ontmoeting zal hij Sovjet-president Michail Gorbatsjov voor zijn. Dat is een belangrijk gegeven nu er in de VS wordt gewerkt aan een economische herstelplan voor de Sovjet-Unie. Daarna wil Jeltsin naar Zuid-Korea.

Zijn tegenstrevers bij de verkiezingen hebben tot nu toe geen commentaar gegeven op de verkiezing van Jeltsin. Ryzjkov zei te willen wachten op de officiele uitslag. Die komt over acht dagen. President Gorbatsjov heeft eenmin gereageerd. Maar hij zei woensdag reeds bij het kieslokaal waar hij zijn stem kwam uitbrengen dat hij bereid is met elke Russische president samen te werken.

Vervolg RUSLAND pag. 5

RUSLAND

Jeltsin won in grote steden

Jeltsin heeft zijn overwinning te danken aan de grote steden.

In Moskou haalde hij bijvoorbeeld 72 procent van de stemmen en in Leningrad (een bolwerk van orthodoxe communisten en radicale nationalisten) 67,5 procent. In de grote steden in de Oeral en Siberie verwierf Jeltsin percentages tussen 56 procent (Jakoetsk) en 75 procent (Samara, voorheen Koejbisjev). Zijn geboortestad Sverdlovsk was een uitschieter met 90 procent. Ryzjkov, die zich in de campagne had ontpopt als de beschermer van de “arbeiders”, kreeg in de industriele centra geen voet aan de grond. In Moskou, waar grote delen van de bevolking leven van de bureaucratie die Ryzjkov als premier altijd heeft verdedigd, haalde hij nog geen elf procent. Hier werd Gorbatsjovs beschermeling Bakatin, oud-minister van binnenlandse zaken, nog net derde met ruim vier procent van de stemmen.

Hoeveel aanhang Jeltsin op het platteland heeft verzameld is nog onduidelijk. Het platteland is sinds de urbanisatie van de jaren zestig en zeventig kwantitatief niet meer zo belangrijk.

Maar daar moet straks wel de privatisering van de landbouw gerealiseerd worden, een van de hoofdpunten uit Jeltsins programma. Het enige uitslag die bekend is geworden, is het stemgedrag van een kolchoze bij Vladimir die als een der eerste maatschappelijke organisaties Ryzjkov had gekandideerd maar met bijna zeventig procent voor Jeltsin blijkt te hebben gekozen.

Parallel aan de presidentsverkiezingen werden er in Moskou, Leningrad en Kazan ook lokale verkiezingen. Jeltsins politieke adviseur Gavriil Popov, een econoom, werd in Moskou met bijna 67 procent van de stemmen tot burgemeester gekozen. In Leningrad verwierf Anatoli Sobtsjak, ook een van de voorlieden van Jeltsins coalitiebeweging Democratisch Rusland, meer dan zeventig procent van de stemmen.

In Kazan is parlementsvoorzitter Mintimir Sjajmijev met 55 procent van de stemmen gekozen tot president van Tatarstan, een van de autonome republieken binnen Rusland die hard aan de weg timmeren om meer soevereiniteit te krijgen. De presidentsverkiezingen voor Rusland werden in Tatarstan door 65 procent van de kiezers geboycot.