Amerikaanse militaire gaan nu weg uit Dohuk

DOHUK, 14 JUNI. Amerikaanse militairen trekken zich vandaag terug uit de Noordiraakse stad Dohuk na een missie van drie weken om het normale leven in de overwegend Koerdische stad op gang te helpen. Bijna alle 285.000 inwoners, die na het onderdrukken van de Koerdische opstand door het Iraakse regeringsleger naar de Turkse grens waren gevlucht, zijn de laatste weken in de stad teruggekeerd.

Plaatselijke Koerden pleiten, tot dusverre vergeefs, voor een blijvende aanwezigheid van de Amerikanen, althans tot Koerdische leiders in Bagdad een akkoord hebben gesloten met het Iraakse bewind. Dat akkoord kan echter nog wel even uitblijven. Hoewel Koerdenleider Masoud Barzani in Bagdad heeft gezegd dat de zaak half juni rond zou kunnen zijn, heeft een andere voorman, Jalal Talabani, daarover zijn twijfel geuit. Een belangrijk twistpunt is volgens hem de afbakening van het Koerdische autonome gebied. De Iraakse vice-premier Tareq Aziz erkende gisteren in Ankara dat er nog punten zijn die onopgelost blijven.

De Koerden in Dohuk wijzen op de mogelijkheid van een nieuwe massale vlucht naar de grens uit angst voor de terugkeer van het Iraakse leger en president Saddam Husseins geheime politie. Amerikaanse commandanten hebben de Iraakse autoriteiten in mei overreed hun veiligheidsdienstn uit de stad weg te halen. De Verenigde Naties hebben inmiddels 37 onbewapende gardisten in de stad gestationeerd die de bevolking een gevoel van veiligheid moeten geven.

Dohuk ligt net buiten de geallieerde veiligheidszone in Noord-Irak, en de aanwezigheid van de Amerikaanse militairen, minder dan 100 in totaal, is altijd als een puur humanitaire missie betiteld. De Amerikanen zullen vannacht om middernacht hun taak aan de VN overdragen.

Een groot aantal Westerse hulpwerkers is overigens ook uit de stad vertrokken, na een rel op 2 juni waarbij voorzover bekend vier Koerden en twee Iraakse functionarissen werden gedood.

Behalve de VN-gardisten zijn er nu ongeveer 10 hulpfunctionarissen achtergebleven van de 50 die er oorspronkelijk waren. Uit de veiligheidszone zelf zijn ook al duizenden geallieerde militairen teruggtrokken. (AP, Reuter, AFP)