Zwitserse vrouwen staken morgen voor gelijke behandeling

BERN, 13 JUNI. Onder het motto 'als de vrouw dat staat alles stil' zijn de Zwitserse vrouwen door een brede coalitie van vakbonden, politieke partijen en kerken opgeroepen morgen met een algemene staking duidelijk te maken dat het afgelopen moet zijn met hun achterstelling bij de man.

In 1981 is de gelijke berechtiging van man en vrouw in de Zwitserse grondwet vastgelegd, maar uit officiele cijfers blijkt dat het principe nog lang niet algemeen doorgevoerd. Zo verdienen mannen in Zwitserland gemiddeld dertig procent meer dan vrouwelijke collega's die hetzelfde werk doen. En zo moeten weduwen 300 dagen wachten voordat zij mogen hertrouwen, terwijl mannen wier echtegenote overlijdt zo'n beperking niet is opgelegd.

Volgens een opiniepeiling van afgelopen zondag vindt 60 procent van de vrouwen dat de gelijkberechtiging nog niet is gerealiseerd en in dezelfde peiling wordt dit door 67 procent van de mannen erkend.

Leraressen hebben aangekondigd morgen hun klas alleen te laten, verpleegsters zullen langer koffiepauze houden en hostessen zullen hun mannelijke gasten behalve toelachen ook vermanend toespreken. Enkele schoolmeisjes hebben laten weten hun Barbie-poppen publiekelijk te gaan verbranden uit protest tegen “opgedrongen culturele stereotypen”.

De Zwitserse mannen lijken gemengd op de dreigende staking te reageren. Directeur Beat Huber van het Movenpick hotel op de luhaven van Zurich wil zijn vrouwelijk personeel morgen best een dag vrijgeven “uit waardering voor hun werk”. Maar een staking kon hij de actie van de vrouwen toch niet noemen.

Voorzitter Max Affolter van de Zwitserse Eerste Kamer daarentegen heeft gedreigd dat mannen zich zullen revancheren via de stembus en “dan zal het afgelopen zijn met het gepraat over gelijke rechten”.

Sinds 1971 hebben Zwitserse vrouwen kiesrecht maar zij zijn in vertegenwoordigende organen nog ven de minderheid.

Volgens opiniepeilingen zal slechts ongeveer tien procent van de vrouwen morgen daadwerkelijk het werk neerleggen. Dat zijn er 250.000 en daarmee is de actie de grootse uiting van ontevredenheid in Zwitserland sinds de algemene staking van 1918. (Reuter, AP)