Zweden stemt in met bouw van brug naar Denemarken

STOCKHOLM, 13 JUNI. Het Zweedse parlement heeft gisteren na een debat van een dag met 229 tegen 85 stemmen ingestemd met de bouw van een brugover de Sont tussen Zweden en Denemarken, waarmee Zweden dichter bij de Europese Gemeenschap moet worden gebracht. De regering heeft aangekondigd op 1 juli het EG-lidmaatschap aan te vragen. Er wordt al ongeveer een eeuw gepraat voor een vaste verbinding tussen Zweden en Denemarken.

De brug zal naar schatting vier miljard gulden gaan kosten. Het ontwerp is nog niet vastgesteld. Een mogelijkheid is een zeventien kilometer lange brug waarover zowel treine auto's van Malmo naar Kopenhagen zouden moeten kunnen rijden. De bouw moet in 1993 beginnen.

Op 14 augustus stemt het Deense parlement over de kwestie, maar dat lijkt een formaliteit omdat de meeste Deense afgevaardigden zich al voorstander van de brug hebben verklaard. De brug over de Sont is een van drie plannen voor verbetering van de verbindingen waarbij Denemarken is betrokken.