Zilveren Kruis wil fuseren met drie ziekenfondsen

Zilveren Kruis Ziektekosten uit Noordwijk, de grootste particuliere ziektekostenverzekeraar van Nederland, wil fuseren met de ziekenfondsen Spaarneland in Heemstede en ZHE (Zuid Hollandse Eilanden) en SZR in Rotterdam.

De fusie moet in 1992 haar beslag krijgen, maakte mr P.F.M. Overmars, directievoorzitter van de Zilveren Kruis Groep, bekend bij de presentatie van het eerste gezamenlijke jaarverslag van de groep.

Zilveren Kruis anticipeert daarmee op de veranderingen in de structuur en financiering van de gezondheidszorg. Die plannen, aanvankelijk gebaseerd op de voorstellen van de Commissie Dekker en later, enigszins aangepast, overgenomen door staatssecretaris Simons, liggen momenteel in de Tweede Kamer onder vuur. Maar ze zullen volgens Overmars uiteindelijk zeker doorgang vinden.

Kern ervan is dat de ziektekostenverzekering in ons land op termijn zal worden omgebouwd tot een volksverzekering.

Zilveren Kruis Verzekeringen behaalde in 1990 een positief resultaat van 41,3 miljoen gulden tegen 43,6 miljoen gulden in 1989. Het premie-inkomen in 1990 was met 1,1 miljard gulden fractioneel lager dan dat van het voorgaande jaar. Dit kwam door een wijziging van de Wet op de Toegang tot Ziektekostenverzekeringen (WTZ), waardoor de resultaten in 1989 eenmalig hoog uitvielen.