Verschuiving van VS naar Europa; Japans handelsoverschot met EG bijna verdubbeld

ROTTERDAM, 13 J. Afgelopen maand is het Japanse handelsoverschot met de Europese Gemeenschap bijna verdubbeld en overtreft het voor het eerst in acht jaar het overschot met de VS, dat met een vijfde slonk.

Het accent van Japans export is daarmee verschoven van de Verenigde Staten naar de EG. Dat blijkt uit cijfers die het Japanse ministerie van financien gisteren heeft bekendgemaakt. De cijfers komen op een moment dat de Europese Gemeenschap zich in toenemende mate zorgen maakt over de Japanse concurrentie.

Volgens een woordvoerder van Europees Commissarisans Andriessen (externe betrekkingen) tonen de nieuwe cijfers aan dat de klachten van de Europese Commissie over Japans handelspraktijken juist zijn. “We hebben een betere toegang tot de Japanse markt nodig”, aldus de woordvoerder.

Jacques Delors, voorzitter van de Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de Europese Gemeenschap, hield onlangs bij een bezoek aan Japan een pleidooi voor een evenwichtige handelsbalans. Hij waarschuwde voor “spanningen” en sprak “een gevaarlijke situatie”. De Franse premier Edith Cresson beschuldigde Japan zelfs herhaaldelijk van “oneerlijke” handelspraktijken.

De Japanse export naar de Verenigde Staten is geslonken als gevolg van de recessie in dat land. De VS blijven nog wel de belangrijkste handelspartner van Japan. Volgens Europese functionarissen speelt ook politieke druk vanuit de VS een rol. Een van hen stelt dat Europa nu wordt opgezadeld met Japanse produkten die VS met succes weten te weren.

Japan zag in de EG vooral de afzet van auto's en elektronica stijgen. Volgens een EG-functionaris blijkt de Europese uitvoer naar Japan sterk gevoelig voor de afzwakkende Japanse conjunctuur waardoor de vraag naar dure auto's, dure kleding en alcoholische dranken afnam - sectoren waarin Europa volgens hem een relatief sterke plaats inneemt op de Japanse markt.

Japan voerde in mei 2,14 miljard dollar meer uit naar de EG dan het vanuit de EG importeerde. Dat is een stijging van 79 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Het handelsoverschot met de VS is in die periode met 20 procent geslonken tot 1,95 miljard dollar.

Het is voor het eerst sinds 1983 dat het overschot met Europa dat met de VS overtreft.

Het totale handelsoverschot van Japan is in mei met ruim een derde (35,5 procent) gestegen tot 4,18 miljard dollar. De export steeg met 13,3 procent tot 24,41 miljard dollar, de import nam met 9,3 procent toe tot 20,23 miljard. Het is de vijfde achtereenvolgende maand dat het totale overschot stijgt, na vier jaar van aanhoudende daling die het gevolg was van stijgende consumptieve bestedingen in Japan zelf.

Het handelsoverschot met de Aziatische buren van Japan is overigens nog groter dan het overschot met Europa. Het steeg in mei ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar met 43 procent tot 2,37 miljard dollar.