Van Louvre teruggevorderd doek op veiling in Parijs

PARIJS, 13 JUNI. Bij het Parijse veilighuis Drouot wordt binnenkort een schilderij geveild dat geschonken was aan het Louvre, maar dat het museum moest teruggegeven aan de erfgenamen van de schenkster omdat het doek niet voldoende was geexposeerd. Het is de eerste keerat een zaak als deze zich voordoet in de Franse kunstmarkt- en museumwereld.

In 1942 schonk mevrouw M. Wyruboff het werkstuk van de Vlaamse schilder Benjamin Cuyp (1612-1652), getiteld L'operation de la loupe, aan het Louvre onder voorwaarde dat het ten toon zou worden gesteld.

Veertig jaar later stelden de erfgenamen van de schenkster vast dat het schilderij zelden te zien was geweest en verreweg de meeste van de veertig jaren bij het Louvre had doorge(J)bracht in de kelders van het museum, die niet voor publiek toegankelijk zijn.

Het Parijse hof van beroep stelde de erfgenamen in 1983 in het gelijk. Het hof vond dat het Louvre zich niet aan de voorwaarde had gehouden.

Het museum moest het schilderij teruggeven. Op 3 juli wordt het geveild bij Drouot. De waarde van het doek is getaxeerd op circa 20.000 gulden (50.000 a 70.000 francs).