Staking dreigt bij EG-instellingen

BRUSSEL, 13 JUNI. De 25.000 ambtenaren die werken bij de instellingen van de Europese Gemeenschap zijn door hun vakbonden opgeroepen anstaande maandag en dinsdag in staking te gaan om hun verzet tegen een dreigende 'loonsverlaging' kracht bij te zetten.

Gisteren al legde ongeveer duizend werknemers van het Europese Parlement in Straatsburg een uur lang het werk neer. De vergadering van de parlementariers ging overigens gewoon door.

Als het conflict over de salarissen van de Europese ambtenaren niet wordt opgelost dreigt de Europese besluitvorming deze zomer te worden gehinderd door arbeidsonrust. Tijdens een bijeenkomst in de kelders van het Berlaymont, het gebouw van de Europese Commissie in Brussel, bleek gisteren dat een aanzienlijk deel van de ambtenaren bereid is zijn salaris te verdedigen met acties. Nederland bekleedt vanaf 1 juli voor een half jaar het voorzitterschap van de Raad van Ministers van de EG.

Al maanden ruzien vertegenwoordigers van de ambtenaren met de EG-ministers van financien. In 1980 is in verband met de toen heerstende economische recessie besloten voor tien jaar een variabele 'crisisheffing' op de salarissen te leggen, die op het ogenblik vier procent bedraagt. Die periode loopt op 1 juli af. Dus kunnen de ambtenaren aanspraak maken op op een 'loonsverhoging' van vier procent plus een trendverhoging - gebaseerd op de gemiddelde ambtenarensalarissen in de lidstaten - van 7,6 procent, vinden de bonden.

De ministers, die daarbij met name worden gesteund do socialistische Europarlementariers, willen de heffing nog eens tien jaar laten voortbestaan. Zij willen de salarissen meer in overeenstemming brengen met de gemiddelde ambterenarensalarissen in de twaalf lidstaten. Met name Nederland, Duitsland, Groot-Brittannie en Denemarken zouden voorstander zijn van een ingrijpende herziening van het hele salarissysteem van de EG-ambtenaren.

Op het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag begint en zich intussen ongerust te maken. Herinneringen aan 1981 herleven. Toen werd het Nederlandse EG-voorzitterschap ook belemmerd door arbeidsonrust bij de Europese instellingen. (Reuter, AP)