Spanje samen met Frankrijk en Italie in anti-raketsysteem; Eurosam kan tien raketten op vrijwel hetzelfde moment vernietigen;

PARIJS, 13 JUNI. Spanje zal deelnemen in Eurosam, het Frans-Italiaanse project voor een anti-raketsysteem dat wordt ontwikkeld ter vervanging van onder andere de Hawk-luchtdoelraketten die in gebruik zijn bij de strijdkrachten van verscheidene NAVO-landen, waaronder Nederland.

Volgens Noel Clavelloux, directeur van de afdeling raketsystemen van de Franse wapenfabrikant Thompson-CSF, zal eind deze maand een akkoord worden ondertekend met het Spaanse Inisel, producent van defensie-elektronica. Inisel is een dochtermaatschappij van INI, een onderneming die door de Spaanse staat wordt gecontroleerd.

Thompson-CSF is de defensie-poot van het Franse staatsonderneming Thompson SA, een conglomeraat van bedrijven met een omzet in 1990 van circa miljard dollar.

Toetreding van Spanje tot het Eurosamproject betekent een verruiming van de markt voor de Eurosam-raketten die zowel vanaf land als van schepen kunnen worden gelanceerd. Frankrijk, Italie en Spanje beschikken over veertig Hawk-batterijen, die tegen het eind van de jaren negentig vervangen moeten worden. Daarmee zou volgens Thompson-CSF in totaal circa 3,4 miljard gulden zijn gemoeid.

Inisel zal volgens Clavelloux zal tussen de 400 en 500 miljoen gulden steken in het project en daarmee voor zes tot acht procent mede-eigenaar worden. Thompson-CSF, gespecialiseerd in defensie-elektronica, en Aerospatiale, het Franse staatsbedrijf dat vliegtuigen en raketten produceert, hebben de afgelopen jaren al grote bedragen gestoken in Eurosam. In 1989 trad de Italiaanse vliegtuigbouwer Alenia toe tot Eurosam.

Later dit jaar zal de Duitse regering een besluit nemen over een voorstel van Siemens en de vliegtuigbouwer Messerschmitt Bolkow-Blohm (MBB) om met Eurosam sn te werken. Volgens Clavelloux willen de Duitsers een eigen defensiesysteem tegen vliegtuigen en raketten ontwikkelen en daarbij gebruik maken van Arabel, een door Thompson-CSF ontwikkelde zeer geavanceerde radar waarmee de anti-luchtdoelraketten zullen worden uitgerust.

De raketten voor Eurosam, genaamd Aster, worden geproduceerd door Aerospatiale. In 1997 zullen de eerste proeven worden genomen met het nieuwe systeem, dat vooralsnog het enige is dat speciaal is ontwikkeld met het oog op de vervanging van Hawks, die al tientallen jaren, in verschillende uitvoeringen in gebruik zijn. In de Verenigde Staten en Groot-Brittannie bestaan alleen nog plannen, waarbij onder andere Raytheon, de producent van de Patriot-raketten, is betrokken.

Volgens Michel Billard, Eurosam-projectmanager voor Thompson-CSF, zal de marine-versie van Eurosam in staat zijn tien inkomende raketten op vrijwel hetzelfde moment te vernietigen. De inkomende raketten zullen op een afstand van circa acht tot tien kilometer afstand kunnen worden vernietigd. Dit is een groot voordeel in vergelijking tot systemen als de 'Goalkeeper', het door Hollandse Signaal ontwikkelde wapen dat inkomende raketten op zeer korte afstand (tot 800 meter) 'opvangt' om ze te vernietigen.

Bernard Cambier, de president van Thompson-CSF, toonde zich in een inleiding voor journalisten afgelopen weekeinde ingenomen met de overname begin 1990 van 'Hollandse Signaal' dat eigendom was van Philips. Hij zei dat Thompson daarmee zijn positie op de Europese defensiemarkt had versterkt, met name in de sector militaire detectie.

Het marktaandeel Thompson in Europa steeg in deze sector door de overname van acht naar twaalf procent. Maar officieus gaven zegslieden van het Franse bedrijf te verstaan dat ze teleurgesteld zijn over de ontwikkeling bij Signaal. “Er was sprake van grote verwachtingen over orders, maar die zijn niet uitgekomen”, zo werd gezegd.

    • Jan Gerritsen