Sloop 36 woningen door stankoverlast

BURGUM, 13 JUNI. Bij het industrieterrein van het Friese dorp Sumar (gemeente Tietjerksteradeel) moeten op korte termijn 36 woningen worden gesloopt.

De bewoners ondervinden al jaren overlast van de stank van het destructiebedrijf NTF. Op het terrein produceren een scheepswerf, een betonfabriek en een staalfabriek geluidsoverlast. De milieubelasting van de woningen kan niet worden verminderd, aldus de provincie. Het gaat om zeven huurwoningen en 29 oudere, deels vooroorlogse koopwoningen. De bewoners zullen bij de bedrijven en het ministerie van VROM aankloppen voor een schadeloosstelling. De gemeente wil de bewoners een stuk bouwkavel aanbieden aan de zuidkant van het dorp. De geplande dorpsuitbreiding staat echter op de tocht door de huidige strenge milieu-eisen.