Slimme muizeval

Enkele jaren geleden zag de uitvinder en ondernemer Jack Cutter, directeur van het Californische bedrijf Seabright Laboratories, tijdens een partijtje tennis een muis in een blikje kruipen. Hij pakte het blikje op en legde het tussen de struiken, zodat de muis alsnog een veilig heenkomen kon zoeken. Niet lang daarna introduceerde Cutter de Smart Mouse Trap - De Slimme Muizeval

Op het eerste gezicht lijkt de val nauwelijks af te wijken van gangbare modellen: de muis wordt in de felgroene plastic val gelokt door een stukje knackebrod met pindakaas (muizen houden tegenwoordig van koekjes dan van kaas, smeerkaas uitgezonderd). Zij blijft daar zitten totdat er aan het uiteinde van de val een deurtje wordt geopend, waarachter zich - surprise! - opnieuw een stukje knackebrod bevindt. De muis hoeft zich nou alleen nog maar een weg naar de vrijheid te vreten. De in Thailand vervaardigde muizevallen, die in de VS ongeveer twaalf dollar per stuk kosten ('Mouse not included'; bij Seabright houden ze wel van een grapje), zijn enorm populair. 'I have Smart-Trapped 53 mice and released em, humanely.', juicht een gebruiker uit Bridgeton, die zegt zich helemaal te kunnen vinden in de advertentiecampagne van Seabright: 'Mommy, must we kill the mouse?'.

'No, Honey. The world is big enough for all of us.' De Smart Mouse Trap is een van de vele gepatenteerde produkten van Seabright Laboratories. Dit bedrijfje werd tien jaar geleden door Jack Cutter opgericht met als doel allerlei alternatieven te ontwikkelen voor chemische bestrijdingsmiddelen.

“Pesticiden zijn een doodlopende weg”, zegt Cutter. “De doses moeten om de acht jaar worden verdubbeld om het gewenste resultaat te krijgen. Bovendien treffen ze ook dieren die juist heel nuttig kunnen zijn.”

Milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen zijn echter nog steeds niet volledig geaccepteerd. Het assortiment chemische huishoudbestrijdingsmiddelen is nog altijd heel erg groot. Fabrikanten halen alternatieve middelen niet juichend binnen. Alleen de Chevron Chemical Company heeft enkele produkten van Seabright in het organische assortiment opgenomen. Naast een zogenaamde 'wespenlokker'

(waarbij de wesp afkomt op de lucht van vis, kip of rundvlees) is dat een kleverig stukje karton, waarvan de citroengele kleur een magnetiserende werking heeft op blad-etende insecten. Seabright hoopt met dit laatste produkt het aanvreten van cirtrusvruchten, katoenplanten en paddestoelen tegen te gaan.

Opvallend is ook een samen met de Universiteiten van Californie en Hawaii ontwikkeld kleverig, chemisch inert en niet-giftig goedje (een mengsel van werkzame stoffen, hulpstoffen en vulstoffen), dat een natuurlijke barriere vormt voor hongerige geleedpotigen. Met 'Stickem Special' vangen entomologen over de hele wereld uiteenlopende insekten, van vlinders tot bijen. 'Stickem Green' wordt meestal rondom bomen aangebracht, zodat kevers, slakken en andere kleine stakkers er niet bij kunnen komen. Om (naakt)slakken af te schrikken heeft Seabright in deze zogenaamde 'Pest Glue' kopersulfaat verwerkt. Ook vogels houden er niet van om op het kleverige goedje te gaan zitten.

Stickem Green werd in eerste instantie ontwikkeld om de citrusindustrie in Californie te beschermen tegen kevers. Japan, dat zeker veertig procent van de Californische citrusvruchten koopt, heeft al eens met een handelsboycot gedreigd als de vruchten voortaan niet 'schoon' werden aangeleverd. "Wanneer men ons produkt zou gebruiken voor de naar schatting 25 miljoen cirtrusbomen in Californie, zouden we jaarlijks 4,5 miljard liter aan pesticiden en insecticiden kunnen uitsparen', zegt Seabright-directeur Jack Cutter.

Seabright gaat bij de ontwikkeling van de produkten niet over een nacht ijs. Stickem Green werd vijf jaar lang uitgeprobeerd op 100.000 citrusbomen. In Guatemala werd een nieuwe reukstof getest voor het lokken en vangen van fruitvliegen. Deze insekten worden nu nog bestreden met het organisch fosfaat Malathion, dat niet alleen erg giftig is, maar ook de bodem kan vervuilen.

Klanten vindt het bedrijf dichter bij huis: de stad San Francisco en San Jose Airport gebruiken Stickem Special ter bestrijding van de duiven- en vogeloverlast. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw is al vele jaren kind aan huis bij Seabright Laboratories. Ook enkele Europese landen, waaronder Nederland, zouden de produkten van de onderneming inmiddels hebben ontdekt.

Neels zou zich kunnen voorstellen dat er met RTL een 'herenakkoord' wordt gesloten: RTL aandeelhouder, VTM het reclame-monopolie. Roemer: “Als Neels van ons een garantie wil dat we hem op de reclame-markt niet beconcurreren, kan hij die morgen zwart op wit krijgen.”

    • Jan Libbenga