Rustig verloop van Indiase verkiezingen

BOMBAY, 13 JUNI. De tweede fase van de Indiase verkiezingen, die gisteren na een uitstel van drie weken wegens de moord op Rajiv Gandhi in dertien deelstaten werJH)houden, is betrekkelijk rustig verlopen.

Alleen in Bihar vielen twaalf doden bij botsingen tussen aanhangers van elkaar beconcurrerende partijen. De belangrijkste deelstaat was ditmaal Maharashtra (hoofdstad Bombay) waar 32 zetels te verdelen waren.

De verkiezingen van de nieuwe 545 tellende Lok Sabha, de Indiase volksvertegenwoordiging, heeft om organisatorische redenen plaats in drie etappes. Oorspronkelijk zou op 20, 23 en 26 mei worden gestemd, maar na de gewelddadige dood van Gi, de leider van de Congrespartij op 21 mei, werden de tweede en de derde fase uitgesteld. De stemming van 20 mei blijft van kracht. In het grootste deel van Maharashtra werd gisteren gestemd, Bombay is zaterdag aan de beurt. In de deelstaat is een politieke aanslag gemeld van Naxalieten, marxistische guerrillastrijders die op verscheidene plaatsen in India actief zijn.

Ze vielen gisteren een politie-jeep aan, waarbij een politie-agent werd gedood.

Het aantal mensen dat gisteren naar de sts ging, was voor Indiase begrippen bijzonder laag, rond de 50 procent. In de zuidelijke deelstaten speelde het slechte weer van de voorafgaande dagen de autoriteiten parten bij de organisatie. Waarnemers menen ook dat veel Indiers zijn ontmoedigd door het omvangrijke politieke geweld. De lage opkomst werkt mogelijk in het voordeel van de rechtse hindoe-partij Bharatiya Janata Party, die over de meeste middelen beschikt haar kiezers te organisereolgens peilingen bij stembureaus is er nauwelijks sprake van sympathie-stemmen voor de Congrespartij wegens de moord op Gandhi.

Deze Indiase verkiezingen zijn om twee redenen uniek. Het is voor het eerst dat er geen kandidaten meer deelnemen uit de Gandhi Nehru-familie en het is ook de eerste maal dat de Congrespartij zich geconfronteerd ziet met twee sterke concurrenten: de BJP en de Janata Dal Partij van ex-premier V.P. Sing. De drie partijen komen volgens de schattingen dicht bij elkaar umaar door het districtenstelsel is nog alles mogelijk. Overmorgen wordt in de overgebleven gebieden gestemd.

De zuidelijke deelstaten Andhra Pradesh (42 zetels) en Tamil Nadu (39 zetels) staan dan centraal.

Intussen hebben de autoriteiten in Madras een belangrijke doorbraak bereikt in het onderzoek naar de moord op Gandhi. Gisteren werden een moeder en haar zoon gearresteerd van wie vast was komen te staan dat ze onderdak hebben verleend aan de vrouw, die naar alle waarschijnlijkheid i bij een zelfmoord-actie doodde. De zoon heeft een drukkerij in Madras, waar regelmatig materiaal voor de Tamil-Tijgers (LTTE) werd verzorgd. Ook is vastgesteld dat hij nauwe banden had met een fotograaf die foto's maakte, seconden voor Gandhi's dood en die zelf ook om het leven kwam. De politie heeft het sterke vermoeden dat de fotograaf eveneens bij activiteiten van de Tijgers betrokken was, maar met opzet niet op de hoogte was gebracht van de geplande aanslag.

Van de LTTE is bekend dat ze niet aarzelt haar mensen buiten eigen medeweten op missies te sturen waarvan ze niet zullen terugkeren.