'Roemenie schendt nog altijd rechten'

WENEN, 13 JUNI. In Roemenie worden volgens de Internationale Helsinki Federatie (IHF) nog steeds mensenrechten geschonden. Het IHF deed gisteren een beroep op Boekarest aan die praktijken een eind te maken.

Er bestaat, aldus de IHF in een gisteren gepubliceerd rapport, grote vooruitgang op het gebied van de mensenrechten sinds de val van dictator Ceausescu. Maar sommige oude prlemen zijn gebleven en er zijn nieuwe bijgekomen.

De IHF wijst op de mishandeling van demonstranten door de politie en op het gebrek aan actie van de regering bij het goedmaken van wandaden van de Securitate, Ceausescu's politie. Ook is de regering in gebreke gebleven bij het ophelderen van de status van de SRI (Roemeense Inlichtingendienst), de opvolgster van de Securitate, aldus de IHF.

In het rapport wordt verder gewezen op nalatigheid van de autoriteiten bij het bechermen van zigeuners en andere etnische minderheden tegen geweld, op het zwart maken van critici van de regering in regeringsgezinde media, op het reduceren van televisie-zendtijd voor de oppositie en etnische minderheden en op het gebruik van politiegeweld tegen journalisten. (Reuter)